NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 

AJAX
FNUIKENDE VLUCHT NAAR VOREN
1900-2000
RECORD-AJACIED
TOPSCORERS
BENNIE MULLER
TRANSFER
OUD-VOORZITTER
TOP TIEN
MUSEUM
ALLESWETER
SURVIVOR
JONG TALENT
BESTUUR
ACTIVITEITEN
INTERNETOverzicht eerdere
afleveringen Profiel

Jong talent

Dick de Groot (57)
Functie: Jeugdtrainer (A-jeugd)

,,Ik ben opgegroeid in de buurt van De Meer. Normaliter ga je dan ook voetballen bij Ajax, maar ik kwam terecht bij Volendam. Katholieke opvoeding, katholieke school, katholieke voetbalclub - zo ging dat in die tijd. Pas op mijn negentiende kwam ik, op aanraden van Bram Appel (de toenmalige trainer van Volendam, red.) bij Ajax terecht. 'Lap die gewoontes aan je laars, raadde hij me aan. 'Zoek iets dichter bij huis.'

,,Ik heb maar kort bij Ajax gevoetbald, want op mijn 27-ste kreeg ik een fatale knieblessure. Toevallig was Bobby Haarms in die periode net met de kleintjes begonnen. Toevallig, omdat die klus jarenlang aan de kantinehouder werd toevertrouwd.Bobby vroeg mij of ik hem wilde assisteren. Pro deo welteverstaan: de vorming van 8-jarigen was nog geen big business.

,,Ik heb, in mijn 25-jarig bestaan als jeugdtrainer, heel wat talenten de revue zien passeren: Tonny Blankert, Sjakie Storm en - nog wat later - Brian Roy, de Boertjes, Kieft, Bergkamp, Van 't Schip, Van Basten, Rijkaard. Het merendeel van die jongetjes van toen heeft nu een plek gevonden in het betaald voetbal. Maar ook talenten die het niet redden, zoals Oulida, staan me nog altijd na aan het hart. Ik krijg regelmatig brieven of kaarten van oud-leerlingen. Zo van: 'Trainer, ik heb dankzij u dingen in de maatschappij geleerd waar ik erg blij mee ben.' Dat doet me wat. Sterker nog: daar doe ik het voor.

,,Het trainerschap van de jaren zeventig is nauwelijks vergelijkbaar met nu. Toen had ik drie elftallen onder mijn hoede, nu nog maar een. De kleintjes waren destijds snel geïmponeerd. Ze streelden voor aanvang van iedere wedstrijd bewonderend over de auto's van de vedetten. Ajax was een Amsterdamse club, met Amsterdamse spelers. Ze werden door pa of ma gebracht - de meeste ouders bleven even hangen. Als Blauw Wit op zondag gespeeld had, belde Silooy of Kieft me vanuit huis op. 'Trainer, heeft u het al gehoord? BlauwWit heeft verloren!' Je was een ploeg. Het leefde gewoon meer.

Het grappige is dat sommige jochies van toen nu bij ons stage lopen als coach. Laatst kwam ik Rijkaard in de kleedkamer tegen. 'Trainer, is het nou echt twintig jaar geleden dat u me bij DWS weghaalde?', zegt ie. Dat was even slikken, ja.''

DANIELLE PINEDO

NRC Webpagina's
2 MAART 2000


Dick de Groot (Foto: Louis van de Vuurst). Dick de Groot (Foto: Louis van de Vuurst).

   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) MAART 2000