NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 

AJAX
FNUIKENDE VLUCHT NAAR VOREN
1900-2000
RECORD-AJACIED
TOPSCORERS
BENNIE MULLER
TRANSFER
OUD-VOORZITTER
TOP TIEN
MUSEUM
ALLESWETER
SURVIVOR
JONG TALENT
BESTUUR
ACTIVITEITEN
INTERNETOverzicht eerdere
afleveringen Profiel

Internet

Ajax weet zich op het Internet in ieder geval nog zeer populair. De zoekmachine Altavista levert bij het intikken van de clubnaam ruim 17.000 sites op. Hoewel deze lang niet allemaal aan de voetbalvereniging zijn gewijd (Ajax is behalve een mythologische figuur ook een Canadese stad, Amerikaanse stichting "for the bitter and the bizarre" en een platenmaatschappij), is er veel te lezen over de Amsterdamse club.

Vereniging
Zoals de meeste grote verenigingen heeft Ajax een eigen site. In rood en wit levert de club de laatste uitslagen, het programma en allerlei wetenswaardigheden over de club. Zo is er een on-line fanshop die pc-games, babysets en vlaggen aanbiedt. Tevens is het jaarverslag te lezen voor de fans van het aandeel Ajax. Het laatste nieuws is voornamelijk een goed-nieuwsshow. De Ajax-site is niet echt een pagina waar de fan verlekkerd zijn hart kan ophalen. Er is wat computer make-up in de vorm van wallpaper en icons te halen en er kan een virtuele wandeling door de bestuurskamer gemaakt worden. En hoewel de geschiedenis van de club redelijk uitgebreid wordt beschreven, vertoont het toch de nodige hiaten. Waar zijn de odes aan Cruijff, Swart of Van Basten? Spelersinformatie lijkt alleen voor handen over diegenen die de laatste drie jaar de club hebben aangedaan.
www.ajax.nl

Discussies
Deze actuele site biedt alle wetenswaardigheden die de officiële site ook biedt, maar is vooral uitgebreider. Vooral leuk voor de Ajax-fan is het prikbord en de chatzone. Ajax voor- en tegenstanders ruziën vriendelijk wat af en de laatste geruchten komen voorbij. De laatste consensus: Kales en Wouters moeten weg, Okon mag best transfervrij van Fiorentina komen en de jeugd moet meer kansen krijgen. Wat in vergelijking met de officiële Ajax-site veel beter is geregeld zijn de statistieken. Krijg je bij Ajax alleen decennia-ranglijsten te zien, Ajaxmania brengt een welhaast Amerikaanse lijst vol cijfers. Zo leert de liefhebber onder meer dat Ajax meer scoort in het doel aan de noordzijde van het veld, dit seizoen meer wint in avondwedstrijden en dat wedstrijden onder leiding van topscheidsrechters Jol en Van der Ende meestal slecht aflopen voor Ajax. Onder leiding van scheidsrechters Braamhaar en Schaap kent Ajax nog een 100 procent winnende status.
www.ajaxmania.com

Fans
Uiteraard kent het web ook een wildgroei aan minder indrukwekkende sites. Op de pagina van 'Ultrasuid' - een verwijzing naar de extreme aanhang van Real Madrid 'Ultra Sur' - wordt in onverbloemde taal heel wat afgevloekt over de problemen van Ajax (ajax.www.ultramedia.demon.nl/ultrasuid.htm). De site van de F-side opent met 'Kales Rot Op' hoewel het er verder redelijk netjes aan toegaat (www.f-side.nl). De Hooligan Dome Archive levert daarentegen een nogal bizar fotoboek vol met gewelddadigheden
ajaxbhoyz.virtualave.net.

Engelstalig
De Engelssprekende Ajax-fan kan terecht op de Ajax-USA-pagina waar uit het adressenbestand blijkt dat aanhangers van de club zich inderdaad over de gehele aardbol bevinden. Interessant voor Nederlandse fans op deze pagina is een eerste tekening van het nieuwe en omstreden Ajax-shirt (met Adidas-strepen),
www.ajax-usa.com
Een andere complete Ajax-site is te vinden op:
ajax.netwerk.to.

Cruijff Op de site van Johan Cruijff is de gehele geschiedenis van Ajax' en Nederlands grootste voetballer na te lezen. Maar ook is zijn single 'oei, oei, oei, dat was me weer een loei' te beluisteren, zijn er vraaggesprekken te lezen alsmede enkele zinnen 'Cruijffiaans' te bestuderen.
www.cruijff.com

TIJN KRAMER

NRC Webpagina's
2 MAART 2000


   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) MAART 2000