teller
S U P P L E M E N T
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 
E-mail uit New York

Internetjournalist Jeroen van Bergeijk bericht in de column E-mail uit New York over de nieuwe media scene in de 'Big Apple'. Dit is de elfde aflevering.

Maar in You've Got Mail zien we het Internet - of beter gezegd America Online - eindelijk gebruikt zoals normale mensen het computernetwerk dagelijks gebruiken. We zien Ryan met haar laptop in bed liggen en een e-mailtje schrijven. Hanks praat niet alleen tegen zijn hond, maar ook tegen zijn beeldscherm. We zien verheugde blikken als het computerstemmetje van Internetprovider America Online aankondigt dat er e-mail is. Geen enge hackers, geen gevaarlijke bestanden, geen futuristisch uitziende interfaces. Alles wat we van Internet te zien krijgen is een paar snelle blikken op het welkomstscherm van AOL. Regisseuse Nora Ephron toont zelfs nauwelijks de inhoud van de e-mails, maar laat de personages hun pennevruchten simpelweg oplezen. En anders dan in de eerder genoemde sciencefiction films nemen de pc's en Internet hier een ondergeschikte positie in het leven van de personages in. Net als in echte leven is e-mail in You've Got Mail een middel en geen doel.

'Webkaart' met Meg Ryan, te versturen via de site van You've Got Mail

Geeft You've Got Mail dan een realistisch beeld van Internet? Eh…nou nee. Hanks noch Ryan horen bij het inbellen van het notoir slecht bereikbare AOL ooit een in-gespreks-toon, het duo heeft nimmer last van de beruchte AOL spam en zeg eens eerlijk: hoe vaak heeft u e-mail gehad met zulke bedachte frasen als "I would like to send you a bouquet of newly sharpened pencils"? Maar, een kniesoor die daar op let. Het betreft hier tenslotte een romantische komedie en daarin worden de zaken noodzakelijkerwijs geromantiseerd. Dus net zoals in de Upper West Side van You've Got Mail de zon altijd schijnt, uitsluitend vriendelijke blanken wonen, mensen met smaak Starbucks koffie drinken, geen zwervers rondlopen en de mooiste appartementen voor boekverkoopsters betaalbaar blijken, zo wordt Internet voorgesteld als een digitale bloemetjeswei: een plek waar je ongestoord verliefd kunt worden. Dat is weer eens wat anders dan een door pedofielen, pornografen en criminelen bevolkt Internet. America Online zal er wel bij varen.

Jeroen van Bergeijk

emailuitny@aol.com

www.ziplink.net/~jvb


Terug naar begin

NRC Webpagina's
21 DECEMBER 1998

Archief:
Websites omarmen oude media  
(9 december 1998)

De leukste winkels van Internet  
(2 december 1998)

Kerstinkopen op Internet  
(25 november 1998)

Demo or die  
(19 november 1998)

Vernieuwende misdaad?  
(12 november 1998)

Zines  
(5 november 1998)

Webschrijven is
een nieuwe kunstvorm
 
(29 oktober 1998)

Click + Drag:
nachtclub van het Internettijdperk?
 
(22 oktober 1998)

Vlotte truien en khaki broeken
tijdens Internet World beurs
 
(17 oktober 1998)

De realiteit is: failure 
(10 oktober 1998)

Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)