S U P P L E M E N T
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 
E-mail uit New York

Internetjournalist Jeroen van Bergeijk bericht in de column E-mail uit New York over de nieuwe media scene in de 'Big Apple'. Dit is de zesde aflevering.

Wat biedt APB Online zoal aan? Bij 911 News krijgen we het standaard sensationele misdaad nieuws voorgeschoteld dat het ook op de lokale televisiejournaals zo goed doet. "Landelijke klopjacht op verdachte van verkrachting", "Peuter vanuit auto doodgeschoten" en zo verder. Achtergrondverhalen van het spectaculaire soort (een overzichtsartikel over de moord op zesjarige beauty queen JonBenet Ramsey, bijna twee jaar geleden) vind je onder de kop Major Cases. Op het eerste gezicht maakt APB Online dus nogal een ranzige indruk, maar wie de omvangrijke site goed doorzoekt stuit ook op wat diepgravender verhalen zoals een interview met Brett Easton Ellis over de op handen zijnde verfilming van zijn omstreden boek American Psycho en uitstekend stuk over filmmaker en ex-gevangene Richard Stratton.

Richard Stratton
APB Online
Het grootste deel van APB Online bestaat uit artikelen die niet zouden misstaan in een tabloid. Specifiek voor het Web zijn deze stukken beslist niet. Interessanter daarom zijn de interactieve onderdelen. Zo is er een tamelijk gruwelijk ‘spel’ waarbij je je kunt verplaatsen in de FBI agent John Douglas, die model stond voor het personage Jack Crawford uit de speelfilm The Silence of the Lambs. Je krijgt een aantal aanwijzingen uit een werkelijk gebeurde, onopgeloste moordzaak voorgeschoteld en vervolgens moet je een profiel van de dader opstellen. Als je er flink naast zit, word je door Douglas op je vingers getikt. Ook onderhoudend is de Serial Killer Atlas, waarmee je kunt uitvinden of er bij jou in de buurt een seriemoordenaar rondloopt.

De aardigste delen van APB Online vind ik die waar de redacteuren niet met hun vingers hebben aangezeten. Zo kun je luisteren naar de - live - politieradio van New York, San Diego of San Francisco. Het is de ideale audiobegeleiding voor het bladeren door al het akeligs dat APB Online heeft te bieden. En net zo boeiend zijn de oude FBI rapporten die integraal op APB Online zijn geplaatst. Zo kun je lezen over Lucille Ball, die in de jaren vijftig werd verdacht van lidmaatschap van de communistische partij, over de dood van Marilyn Monroe en haar relatie met Robert Kennedy of over het drugsgebruik van John Lennon. Het vernieuwende van deze twee voorbeelden is dat er geen tussenpersoon meer is tussen de lezer en de bron. De journalist is hier overbodig geworden. En is de afwezigheid van een redacteur doorgaans eerder hinderlijk dan aangenaam - hij of zij maakt een en ander tenslotte makkelijker te begrijpen en te verteren - in deze twee gevallen is die afwezigheid juist een groot voordeel. Zowel de politieradio als de FBI documenten zijn van zichzelf interessant genoeg. Die hebben geen duiding nodig.

Jeroen van Bergeijk

jvb@ziplink.net

www.ziplink.net/~jvb


Terug naar begin

NRC Webpagina's
13 NOVEMBER 1998

Archief:
Zines  
(5 november 1998)

Webschrijven is
een nieuwe kunstvorm
 
(29 oktober 1998)

Click + Drag:
nachtclub van het Internettijdperk?
 
(22 oktober 1998)

Vlotte truien en khaki broeken
tijdens Internet World beurs
 
(17 oktober 1998)

De realiteit is: failure 
(10 oktober 1998)

Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)