U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Echelon

Nieuws

Wat is Echelon?

Nederland en Echelon

De EU en Echelon

Opinie

Documenten

Links

De Europese Unie en Echelon

Een onderzoekscommissie van het Europees parlement onderzoekt sinds september 2000 in hoeverre spionage door het onderscheppen van telecomverkeer kan worden voorkomen. De commissie neemt onder meer de telecomwetgeving in de lidstaten van de Europese Unie onder de loep en probert een antwoord te vinden op de vraag wat technisch precies mogelijk is.

Een slimme stofzuiger in de ruimte
(12 september 2000)
Bestaat Echelon, een elektronisch spionage- netwerk dat wereldwijd telefoongesprekken, fax en e-mail onderschept? De Amerikaanse regering ontkent dat. Het Nederlandse kabinet weet het niet. Maar overal in Europa zijn politici ervan overtuigd. Deze week begonnen EuroparlementariŽrs een onderzoek.

EU in het geweer tegen spionage
(30 mei 2000)
De ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken van de Europese Unie willen nagaan hoe industriŽle spionage door het onderscheppen van telecommunicatieverkeer kan worden voorkomen. Daartoe moet een groep deskundigen worden gevormd die daarover gaat adviseren.

'Spionagenet Echelon luistert illegaal af'
(24 februari 2000)
Het spionagenetwerk Echelon is zo geavanceerd dat het in staat zou zijn alle telecommunicatieverkeer ter wereld af te luisteren. Maar het Europarlement wordt er moe van.

'Geen economisch of industrieel doelwit'
(24 februari 2000)
Het Europees Parlement heeft gisteren voorzichtig gereageerd op een rapport over wereldwijde onderschepping van telecommunicatie door Echelon, een spionagenetwerk waarbij de Verenigde Staten samenwerken met Groot-BrittanniŽ, Canada, Nieuw Zeeland en AustraliŽ.

Europees Parlement: Akkoord aftappen VS en EU
(17 oktober 1998)
De lidstaten van de Europese Unie hebben een overeenkomst met de Amerikaanse veiligheidsdienst FBI gesloten om alle vormen van datacommunicatie, zoals telefoon-, fax- en Internetverkeer, af te tappen.

Europarlement keurt afluisteren door VS af
(16 oktober 1998)
Het Europees Parlement heeft de afluisterpraktijken van de Amerikaanse veiligheidsdienst National Security Agency (NSA) veroordeeld. Het Parlement wil dat grootschalige afluisteroperaties, zoals die volgens een rapport ten behoeve van het Europees Parlement door de NSA onder de codenaam Echelon worden uitgevoerd, aan democratische controle worden onderworpen. Volgens het Europese Parlement schendt de NSA de mensenrechten door een ongeoorloofde inbreuk te maken op de privťsfeer van burgers.

NRC Webpagina's
12 september 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad