U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Echelon

Nieuws

Wat is Echelon?

Nederland en Echelon

De EU en Echelon

Opinie

Documenten

Links

Parlement EU over spionagesysteem VS

'Geen economisch of industrieel doelwit'

Door onze correspondent
BRUSSEL, 24 FEBR. Het Europees Parlement heeft gisteren voorzichtig gereageerd op een rapport over wereldwijde onderschepping van telecommunicatie door Echelon, een spionagenetwerk waarbij de Verenigde Staten samenwerken met Groot-Brittannië, Canada, Nieuw Zeeland en Australië.

Volgens de voorzitter van de commissie voor vrijheden van het parlement, de liberaal Graham Watson, bevat het rapport onvoldoende bewijs dat Echelon behalve voor militaire doelen ook wordt gebruikt voor industriële en economische spionage. Hij vroeg zich wel af of het mogelijk is om voor grensoverschrijdende onderschepping van telecommunicatie tot een internationaal democratisch toezicht te komen. Volgens Watson is verbetering van de bescherming van telecommunicatieverkeer ook een belangrijk middel voor de EU om zich tegen spionage door Echelon te weren.

Alleen de Groene fractie vindt dat er een parlementair onderzoek moet komen. Het bestaan van een netwerk waarmee al decennia wereldwijd e-mail, Internet, telefoon en faxverkeer wordt afgetapt is volgens de Nederlandse Europarlementariër Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) een grove aantasting van de rechten van de mens in de EU. De Groene fractie wil zowel de Europese Commissie als het Portugese voorzitterschap van de EU eind volgende maand over de zaak interpelleren.

De fractievoorzitters van het parlement moeten nog beslissen wat ze gaan doen met de gegevens over spionage, die gisteren werden gepresenteerd door de Britse journalist Duncan Campbell.

Campbell, die rapporteerde op verzoek van de dienst Onderzoek van het Europees Parlement, zei dat Europese ondernemingen als Airbus en Thomson-CSF opdrachten zijn misgelopen als gevolg van spionage met behulp van Echelon. Maar tijdens een hoorzitting van de commissie vrijheden kon hij daarvoor geen bewijzen overleggen. Campbell overtuigde velen wel van het bestaan van Echelon. Daarbij worden technologische middelen gebruikt die variëren van satellieten tot computers en onderzeeboten.

Volgens Campbells rapport hebben ongeveer dertig landen spionagesystemen voor telecommunicatie, waaronder Rusland, China, Frankrijk, Duitsland, Israel, Pakistan en India. Hun spionagenetwerken die zowel voor militaire als voor economische doeleinden gebruikt kunnen worden, zijn echter technologisch minder geavanceerd en hebben niet de wereldwijde capaciteit van Echelon.

Campbell zei dat Groot-Brittannië Echelon gebruikt om andere lidstaten van de EU op militair, economisch en industrieel gebied te bespioneren.

De Britse premier Tony Blair ontkende dat gisteren. Hij zei dat zulke zaken aan ,,uitzonderlijk strenge regels'' zijn onderworpen ,,en deze regels zullen altijd toegepast worden''.

Eurocommissaris Bolkestein (Interne Markt) zei in het Europees Parlement dat de kwestie niet tot zijn portefeuille behoort en toonde zich sceptisch over het bestaan van een wereldwijd Echelon-netwerk. ,,Ik ben gewend op feiten in te gaan, en niet op geruchten'', aldus Bolkestein.

Zie ook:
Rapport van Duncan Campbell

NRC Webpagina's
24 februari 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad