U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Computerbeveiliging
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Computerbeveiliging

Nieuws

Lekken

Privacy

Hackers

Pentagon

Virussen

Tips

Boeken

Films

Links

Lekken

Programmeur uit VS

Ontwerper Melissa-virus gearresteerd

TRENTON, 2 APRIL. De vermoedelijke ontwerper van het computervirus Melissa, dat zich de afgelopen week in een ongekend tempo via e-mail heeft verspreid, is donderdagavond gearresteerd in Trenton, in de Amerikaanse staat New Jersey.

De 30-jarige David Smith, die als computerprogrammeur werkte bij een niet nader genoemd bedrijf, werd in het huis van zijn broer aangehouden op verdenking van het hinderen van de openbare communicatie. Hij kan daarvoor vijf tot tien jaar gevangenisstraf krijgen en een boete van 150.000 dollar.


Opsporing en privacy
Het omstreden identificatienummer van Microsoft heeft de FBI geholpen bij het opsporen van de vermoedelijke maker van het Melissa-virus. Het besmette Word-document bevatte het nummer (global unique identifier) dat de computer identificeerde waarop het virus is gemaakt. De ontdekking van het Microsoft-nummer, door Richard Smith van het beveiligingsbedrijf Phar Lap Software, leidde tot felle protesten van consumentenorganisaties die de global unique identifier een bedreiging voor de privacy vinden. Microsoft verontschuldigde zich en stelde een gratis programma beschikbaar, waarmee computergebruikers het nummer kunnen uitzetten. (Zie 'Microsoft schendt privacy met Windows')
Het was ook Richard Smith die ontdekte dat het nummer in het Melissa-virus overeenkwam met dat van de computer van de vermoedelijke maker David Smith (geen familie). In één van de documenten die Richard Smith heeft bestudeerd trof hij ook de naam van David Smith aan. Hij schroomde niet om de FBI op de hoogte te stellen waarna David Smith werd gearresteerd. ,,In general, virus writers should be much more careful about leaving their names in files. ;-),'' aldus Richard Smith in alt.comp.virus. ,,I found it *very* useful that Microsoft already adds the author name of each person who edits a .DOC file. :-)''


Smith, die het virus volgens een woordvoerder van de officier van justitie noemde naar een topless nachtclubdanseres uit Florida, zou Melissa in zijn appartement in Aberdeen, New Jersey hebben ontworpen. Hij zou het vorige week hebben verspreid via een `alt.sex'-nieuwsgroep. Het Amerikaanse Computer Emergency Response Team sloeg onmiddellijk alarm nadat het virus was ontdekt. Deskundigen meldden dat ze nooit eerder een virus hadden gezien dat zich zo snel verspreid.

Het Melissa-virus werd vorige week vrijdag ontdekt. Het maakt gebruik van een zogeheten macro in het programma Word van computergigant Microsoft. Het virus komt als een e-mail binnen. Als de gebruiker de e-mail leest en het meegestuurde bestand opent, wordt het virus actief. Het opent het mailprogramma Outlook, eveneens van Microsoft, en verstuurt ongemerkt vijftig boodschappen onder de naam van de gebruiker, aan gebruikers die in diens e-mail adressenbestand staan. De verzonden boodschap bevat de tekst `important message from', gevolgd door de naam van de gebruiker.

In tegenstelling tot veel andere virussen worden geen gegevens van de harde schijf van de computer gewist. Maar door de snelle verspreiding werd het e-mail verkeer bedreigd. De computerbedrijven Microsoft en Intel besloten hun e-mail voorzieningen enige tijd af te sluiten. Hoe hoog de financiele schade is die het virus heeft aangericht, is nog niet duidelijk.

De FBI kreeg bij de opsporing van Smith steun van specialisten van de Internet-aanbieder America Online. Eerder deze week zeiden deskundigen dat de auteur van Melissa gebruik zou hebben gemaakt van een account (abonnement) van America Online, dat vijftien maanden geleden werd gestolen.

De onderzoekers concludeerden eerder deze week dat de ontwerper van het virus mogelijk zou hebben gewerkt onder het pseudoniem VicodinEs. Dat is een bekende naam voor een groep virus-auteurs, die in computerkringen bekendstaat als `The Virus Exchange Underground'. Een woordvoerster van de officier van justitie in New Jersey verklaarde gisteren dat Smith ,,beslist niet'' VicodinEs is. Hij zou een ouder virus van VicodinEs hebben gecombineerd met een eigen ontwerp.

Smith wordt maandag voorgeleid en is na betaling van 100.000 dollar op borgtocht vrijgelaten. (AP, AFP)

Zie ook:
Wereldberoemd met een computervirus
(7 april 1999)

Nieuwe virussen ontdekt<
(31 maart 1999)

Melissa-virus verstoort e-mailverkeer
(30 maart 1999)

Virusonderzoek van International Computer Security Association (ICSA)
Dit is een zip-file (1,6 MB) die u kunt downloaden door op de link te klikken.

Technische documentatie van Symantec over het Papa-virus

Technische documentatie van Network Associates over het Papa-virus

Technische documentatie van Symantec over het Ping-virus

www.symantec.com/avcenter/venc/data/melissa.html

Informatie over Melissa

Meer informatie over virussen en macrovirussen
The Norman Book on Viruses

Macro Virus Site (Universiteit van Wisconsin)

Virussen in Office (Microsoft)

Word Macro Viruses (Microsoft)

NRC Webpagina's
2 april 1999

Computervirussen

Door de opmars van Internet en bedrijfsnetwerken verspreiden virussen zich razendsnel. Volgens Network Associates bestaan er wereldwijd ca. 40.000 computervirussen. International Computer Security Association schat dat er in 1998 15.000 tot 20.000 virussen circuleerden. Per maand zouden er 1.000 nieuwe virussen bijkomen. De meeste van deze nieuwe virussen ontstaan in onderzoekslaboratoria van antivirusbedrijven. Andere worden door de virussubcultuur geschreven en via Internet verspreid.

Enkele bekende Internetvirussen en virusachtigen die voor veel overlast hebben gezorgd zijn: Melissa, Papa, Happy 99, Remote Explorer, Back Orifice en NetBus. De meeste nieuwe virussen worden via Internet, vaak per e-mail, verspreid.

Voor zover bekend werd het eerste PC-virus werd in 1986 gemaakt. Het heette Brain en kwam uit Pakistan. In 1989 waren er 30 virussen bekend. Op de website van IBM is een overzicht te vinden van 10 jaar virusgeschiedenis.

De eerste worm (een virusachtig programma dat zichzelf kopieert en verder verspreidt) die voor furore zorgde, was de Internet Worm van Robert Tappan Morris, de zoon van een hoge beveiligingsambtenaar van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Morris's Worm legde 60.000 Internetcomputers plat.

Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad