U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B I N N E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
FC Den Bosch

Gemeente Den Bosch

Brabant

Brabants Dagblad

M-side
(Supporterssite FC Den Bosch)


Den Bosch reageert elke dag anders


De autoriteiten in Den Bosch voerden tijdens drie dagen rellen elke dag een ander beleid. Via reageren en niet provoceren naar hardhandig blokkeren.

Door onze redacteur BAS BLOKKER

DEN BOSCH, 20 DEC. "Wat fijn", zei burgemeester Rombouts van Den Bosch gisteravond om elf uur, "dat het na drie vervelende avonden weer rustig is geworden." In zijn stad wandelden op dat moment zo'n zeshonderd agenten van de Mobiele Eenheid rond. Er gold een samenscholingsverbod en een verbod op het dragen van bivakmutsen. En zo werd het inderdaad geen vervelende avond. Bewoners van de buurt rond de Graafseweg waren gisteren opgelucht dat ze rustig over straat konden. Her en der stonden groepjes bewoners te praten met de surveillerende ME'ers. Ze bleken over het algemeen zeer te spreken over de politiemacht op straat en begrepen niet dat de burgemeester drie dagen had gewacht met deze aanpak. De driehoek van burgemeester, hoofdcommissaris en hoofdofficier van justitie gaf gisteravond tekst en uitleg over zijn optreden sinds zaterdagochtend. Toen schoot een agent voetbalsupporter P. Bouleij dood tijdens een uit de hand gelopen burenruzie, wat de aanleiding was voor de rellen. De burgemeester zei gisteren dat er "te lang, te veel ongeregeldheden" waren geweest in de stad. Maar "daar hebben wij niet voor gekozen", zei de burgemeester, "dat kun je ons niet verwijten".

Hij verdedigde de strategie van de afgelopen dagen: laten uitrazen en hopen op zo min mogelijk persoonlijke ongelukken. "Laten we blij zijn dat er weinig gewonden zijn gevallen", was dan ook zijn conclusie. En hoofdcommissaris Van Hoorn was van oordeel dat de politie de zaak "voortdurend in de hand heeft gehad".

Rombouts verdedigde ook het feit dat hij zaterdag publiekelijk had gezegd dat de agent die Bouleij doodde, uit 'noodweer' handelde. Volgens advocaat Meijering van de nabestaanden was die mededeling olie op het vuur geweest. Rombouts zei gisteren dat hij doelbewust had geprobeerd het beeld dat een FC Den-Boschsupporter in koelen bloede was doodgeschoten, te relativeren door er "de versie van de agent" bij te vertellen. Inmiddels heeft Rombouts de familie beloofd de term 'noodweer' niet meer te gebruiken tot onderzoek van de rijksrecherche duidelijkheid heeft verschaft.

De driehoek stelde elke dag zijn strategie bij, nadat de gekozen aanpak steeds niet het gewenste resultaat had laten zien. De eerste dag, zei de burgemeester, "waren we overvallen door de mate van de uitbarsting". Toen had de politie niet veel meer kunnen doen dan de orde zo goed mogelijk handhaven. Dat de relschoppers daarbij naar de buurt rond Graafseweg konden uitwijken, was "helemaal geen beleid", aldus Rombouts. Dat ze daar feitelijk werden ingesloten doordat de politie de bruggen rond het gebied ophaalde, is de burgemeester in de buurt nogal kwalijk genomen. Zo ontstond het idee dat het 'uitrazen' van de relschoppers doelbewust ten koste van de buurt mocht gaan.

De tweede dag had de politie hard willen ingrijpen en zoveel mogelijk relschoppers willen oppakken, maar dat bleek door de architectuur van de buurt - veel steegjes, schuurtjes, muurtjes en heuveltjes - te gevaarlijk, zei Van Hoorn.

De derde avond besloot de driehoek de politie maar even niets te laten doen. "In lijn met wat in Nederland gewoon is", zei Rombouts, werd besloten de relschoppers "niet te provoceren". De driehoek was "zeer teleurgesteld" dat deze tactiek niet werkte. Maandagavond is besloten tot de harde aanpak van gisteren. 's Ochtends was het draaiboek gereed, zei Rombouts, "waarna ME-pelotons uit het hele land binnendruppelden". Hoofdofficier van justitie Craemer zei gisteren dat hij ervan overtuigd was dat dezelfde overmacht op zondag of maandag door de relschoppers als een uitdaging was opgevat.


Zie ook:

Rellen in Den Bosch ondanks oproep weduwe (19 december 2000)
'Er is door de deur geschoten' (19 december 2000)
Voor de derde avond rellen in Den Bosch (18 december 2000)
Rellen in Den Bosch na dood supporter (16 december 2000)
Veldslag in Den Bosch na dodelijke schietpartij (16 december 2000)

NRC Webpagina's
20 DECEMBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad