U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
FC Den Bosch

Gemeente Den Bosch

Brabant

Brabants Dagblad


Veldslag in Den Bosch na dodelijke schietpartij

DEN BOSCH, 18 DEC. De Graafsewijk in Den Bosch was zaterdag- en zondagavond het toneel van hevige ongeregeldheden, waarbij de politie een veldslag voerde tegen honderden relschoppers. Aanleiding was een dodelijke schietpartij in de Bossche wijk De Hambaken. Zaterdagochtend werd daar een 31-jarige man dodelijk getroffen door een kogel uit het wapen van een agent.

Aanhangers van FC Den Bosch namen de dood van de 31-jarige Pierre Boulay, die lid was van de harde kern van supporters, hoog op en gingen zaterdagavond de straat op. Anderen sloten zich daar - volgens de supporters na oproepen op internet - bij aan. Zondagavond was het weer raak, al waren er toen minder relschoppers dan de driehonderd van zaterdag.

Er zijn veel vernielingen aangericht. Zondagavond gooiden de relschoppers behalve stenen en stoeptegels ook molotovcocktails naar de politie. Zij bedreigden journalisten die de rellen wilden verslaan. De politie gebruikte traangas om de relschoppers uiteen te drijven.

Zondagavond kort na elf uur zei een politiewoordvoerder dat de rellen waarschijnlijk afgelopen waren. De ME was op dat moment alleen nog zichtbaar aanwezig op een brug die het centrum scheidt van de Graafsewijk.

De politie - die ME'ers uit Noord-Brabant, Zeeland en Limburg inzette - heeft in totaal 29 arrestaties verricht. Vier politiemannen zijn lichtgewond geraakt.

De groep relschoppers bestond zaterdag niet alleen uit supporters. ,,Het was een mix van fervente aanhangers, supporters van de harde kern en andere lastpakken'', aldus burgemeester Rombouts.

Hij heeft zondag het Crisis Onderzoeks Team van de Universiteit van Leiden ingeschakeld om te onderzoeken hoe een burenruzie zulke gevolgen heeft kunnen krijgen. Het team staat onder leiding van prof. dr. U. Rosenthal. Die deed eerder onderzoek naar de supportersrellen bij het kampioensfeest van Feyenoord, de nasleep van de Bijlmerramp en de vuurwerkramp in Enschede. Hij kan zijn onderzoek mogelijk al binnen enkele weken afronden.

Boulay werd zaterdagochtend neergeschoten door een politieman, die tussenbeide kwam tijdens een burenruzie aan de Trompet. In het huis van het slachtoffer dreef Boulay met een groot mes de agent in het nauw, waarop de politieman zijn wapen trok en schoot, aldus de politie . Boulay overleed later in het ziekenhuis.

Hoewel de burenruzie geen verband had met FC Den Bosch, veroorzaakte de dood van Boulay zoveel onrust onder Bossche supporters, dat Rombouts besloot het duel FC Den Bosch VVV in de eerste divisie te verbieden. Hij zei zondag dat hij ,,harde aanwijzingen'' had dat de wedstrijd anders zou uitlopen op rellen.

De KNVB heeft begrip uitgesproken voor Rombouts beslissing. Het besluit kon echter niet voorkomen dat aan het begin van de avond enkele honderden mensen de Graafseweg optrokken en daar een ware ravage aanrichtten. Zij stichtten brand in een café, een school en de bloedbank. Twee auto's gingen in vlammen op, abri's en telefooncellen moesten het ontgelden en er werden ruiten ingegooid van winkels en het stadhuis. Een satellietwagen van SBS6 werd vernield. Drie politiemensen en een brandweerman raakten lichtgewond.

De politie gebruikte traangas en zette een helikopter en honden in. Na enige tijd leek de politie de situatie op de Graafseweg onder controle te hebben, maar de relschoppers gingen in de zijstraten van de doorgaande weg verder met hun acties. Om te voorkomen dat zij zouden optrekken naar het centrum, werd het gebied afgesloten.

Verscheidene media, waaronder SBS6, zijn door de politie benaderd om beelden af te staan. Probleem voor justitie is dat relschoppers alleen kunnen worden opgepakt als ze op heterdaad worden betrapt, benadrukte hoofdofficier R. Craemer zondag. (ANP)

NRC Webpagina's
18 DECEMBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad