U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
ECB

Eurostat

Euroland
(Economie voor Jou)

Euro


VS afwezig bij valuta-interventie

Nieuwe steunactie van ECB voor euro

Door onze financiële redactie
AMSTERDAM/FRANKFURT, 3 NOV. Voor de derde maal in twee maanden heeft de Europese Centrale Bank (ECB) op de valutamarkt met interventies ingegrepen in de koers van de euro.

Vanmorgen stuurde een serie steunaankopen van euro's tegen Amerikaanse dollars de koers van de euro van 0,8635 dollar naar 0,8796 dollar. De ECB bevestigde de actie, waarbij volgens doorgaans goed ingelichte bronnen ook deelname van De Nederlandsche Bank werd gesignaleerd. Deze centrale bank gaf zelf geen commentaar.

De Verenigde Staten namen niet deel aan de steunactie. De eerste koersreacties kort na de interventie waren vanmiddag niet onverdeeld gunstig. Hoewel de eurokoers aanvankelijk omhoogschoot, kalfde een deel van de winst weer af op een niveau van 0,8724 dollar. Analist R. Zuidweg van Rabo International zei vanmorgen in een eerste reactie dat het risico bestaat dat handelaren de interventie beschouwen als een 'selling opportunity' - een goede mogelijkheid voor de valutahandel om op kosten van de ECB voor een gunstige koers van zijn euro's af te komen. Volgens Zuidweg zou de interventie kunnen slagen "als de ECB er veel geld tegenaan gooit".

Analisten waardeerden vanmorgen wel dat de ECB het teken heeft gegeven de euro te willen verdedigen. Maar er was verbazing dat de ECB het risico heeft genomen de ingreep te doen kort voor de publicatie van belangrijke werkgelegenheidscijfers in de VS vanmiddag. Die cijfers geven een beter inzicht in de stand van de Amerikaanse economie, en vooral of de economische groei daar ook in het vierde kwartaal van dit jaar afneemt. Het verschil in economische groei tussen de VS en Europa, en de daaruit voortvloeiende kapitaalstroom van Europa naar de VS, staan te boek als de belangrijkste verklaring voor de sterke dollar en de zwakke euro.

De ingreep van de ECB is de derde sinds half september. Op 14 september maakte de centrale bank bekend overreserves in dollars op de valutamarkt in te ruilen voor euro's. Een week later, op 22 september, volgde een grote gezamenlijke koersingreep door de banken van de zeven grootste industrielanden.

De ECB verklaarde dat de interventie van vanmorgen ingegeven is "door zorg om de wereldwijde en binnenlandse gevolgen van de wisselkoers van de euro, inclusief de invloed op de prijsstabiliteit". Door de lage eurokoers worden invoerprijzen hoger, en die prijsstijging sijpelt door in de binnenlandse inflatie. Minister van Financiën Fabius van Frankrijk zei vanmorgen van tevoren door de ECB geïnformeerd te zijn, en stelde dat hij de actie van de centrale bank "zijn volledige steun heeft".

ECB verwelkomt herstel euro

Door onze redacteur MAARTEN SCHINKEL
FRANKFURT, 3 NOV. De recente koerswinst van de euro is volgens president Duisenberg van de Europese Centrale Bank (ECB) gunstig, maar het is te vroeg om te kunnen spreken van een ommekeer in de euro- dollarkoers.

Dit heeft Duisenberg gisteren gezegd na afloop van de tweewekelijkse vergadering van de raad van bestuur van de ECB, waar de rente onveranderd werd gelaten op 4,75 procent. De euro noteerde vanmorgen een koers van 0,8635 dollar per euro en lijkt sinds vorige week aan een opmars bezig na het dieptepunt van 0,8228 dollar. Tegenvallende Amerikaanse economische groeicijfers over het derde kwartaal, en het besluit van de Iraakse leider Saddam Hussein om olie voortaan in euro's afgerekend te krijgen, gaven de euro een zet naar boven.

De ECB, die het verschil tussen de krachtige economische groei in de VS en de sterke, maar veel lagere groei in Euroland als een van de voornaamste verklaringen ziet voor de lage eurokoers, liet gisteren bij monde van Duisenberg weten dat zij verwacht dat de Amerikaanse economie in rustiger vaarwater terecht zal komen. "Er zijn, zoals dat zou moeten zijn, normalere groeivoeten in de VS. Dat betekent dat de uitzonderlijke groei die we lange tijd in de VS hebben gezien, en die door ons en andere autoriteiten niet als duurzaam werden beschouwd, terugvallen." Die lagere groeivoeten wijzen volgens Duisenberg op een zachte landing voor de Amerikaanse economie "die in het belang is van de rest van de wereld."

Op de valutamarkt bleek gisteren na afloop van de ECB-vergadering dat de lagere groei voor de VS nog geen uitgemaakte zaak is. Hoewel diverse gegevens in de VS, waaronder het consumentenvertrouwen, wijzen in de richting van lagere groei, kwam de productiviteitsstijging over het derde kwartaal op 3,8 procent, veel meer dan analisten hadden verwacht. Daarop gaf de euro zijn koerswinst weer volledig weg, maar wist in de loop van de nacht en vanochtend weer te herstellen. Werkgelegenheidscijfers over oktober hebben vanmiddag verdere aanwijzingen gegeven over het tempo van de Amerikaanse economische groei. Duisenberg zei er van uit te gaan dat de Europese economie dit en volgend jaar, 'en hopelijk ook daarna' met rond 3 procent zal groeien. Over Duisenberg bleef bij zijn oordeel dat de euro 'serieus ondergewaardeerd is'. Over interventies liet hij zich niet uit. De Franse minister van Financiën Fabius deed dat wél: hij verklaarde vanmorgen dat de centrale banken 'zullen interveniëren als dat nodig is.'


Zie ook:

Koers zwakke euro zakt steeds verder weg (3 november 2000)

NRC Webpagina's
3 NOVEMBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad