U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  E C O N O M I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Euro

Koers zwakke euro zakt steeds verder weg

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM / MONTREAL, 26 OKT. De koers van de euro is vanmorgen verder weggezakt naar een nieuw dieptepunt van 0,8228 dollar per euro. In guldens bedraagt de dollarkoers nu bijna 2,68.

Op de valutamarkt werden vanmorgen verschillende oorzaken aangegeven voor de nieuwe verzwakking van de Europese munt, die nu dertig procent in koers is gedaald sinds de invoering in 1999. Handelaren hadden verwacht dat de zogenoemde G20, die gisteren in Montréal bijeenkwam, de zwakke euro op de agenda zou zetten. Dat gebeurde niet. De G20 is een in de nasleep van de Azië-crisis opgerichte groep van industrielanden en ontwikkelingslanden die
overleggen over de stabiliteit van het internationale economische en financiële systeem.

Bovendien bleef de Amerikaanse minister van Financiën, Summers, na afloop bij zijn standpunt dat 'een sterke dollar in het belang is van de Verenigde Staten'. Summers zei ook dat valutamarktinterventies 'zeer behoedzaam' moeten worden gebruikt. De afhoudende positie van de VS ten opzichte van de euro-dollarkoers, en de bevestiging die president Duisenberg van de Europese Centrale Bank daar vorige week van gaf, zijn een belangrijke reden dat handelaren nauwelijks nog rekenen op nieuwe interventies in de eurokoers. Op 22 september pleegden de grote industrielanden, inclusief de VS, zonder succes een interventie in de eurokoers.

Gisteren circuleerde ook op de valutamarkt het bericht dat de Nederlandse bankverzekeraar ING grote dollaraankopen deed om zo de overname van de Amerikaanse verzekeraar Aetna ter waarde van 5,1 miljard dollar te betalen. ING gaf daar vanmorgen geen commentaar op. De aanhoudende stroom van directe investeringen van Europese bedrijven in de VS wordt gezien als een van de voornaamste structurele oorzaken van de euro-zwakte. De Franse minister van Financiën, Fabius, zei vanmorgen in het parlement dat de euro twintig procent in koers kan stijgen. Het bericht dat Irak zijn olie-export voortaan in euro's wil afrekenen, gaf de euro tegen de middag enige steun.

NRC Webpagina's
26 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad