Klik hier
Zaterdag 7 - Zondag 8 en Maandag 9 oktober 2000
NRC HANDELSBLAD
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE
De website van NRC Handelsblad brengt dagelijks een selectie uit het nieuws en wordt om 16.00 uur geactualiseerd
Vers Nieuws
In M, het Magazine van NRC Handelsblad:

Een krankzinnig feest in de woestijn van Nevada:

Nyfer: herfst is niet rendabel
Nieuws en achtergronden over de val van Milosevic in het dossier.
Economie voor Jou: Wereldbank tegen armoede.
Blair houdt niet van een blauwdruk voor Europa: de speech van Blair in documenten.
Profiel: Kranten zijn niet bang voor de toekomst.
Een onteerde geisha in de Digitale Leestafel
De stemming: wel of geen Nederlandse militairen naar Eritrea?
In het nieuws:
Dossier Amerikaanse verkiezingen
Dossier KLM
Dossier Rijksbegroting 2001
Dossier Val Milosevic
Dossier Varkens

Laatste nieuws:
Premier Israel stelt Arafat ultimatum
Aan het einde van Grote Verzoendag loopt vanavond het ultimatum af van de Israelische premier Ehud Barak aan de Palestijnse leider Yasser Arafat om te kiezen voor vrede of oorlog.

Onderzoek zenuwcellen met Nobelprijs bekroond
De Nobelprijs voor de geneeskunde 2000 is gewonnen door de Amerikaanse hersenonderzoekers Eric Kandel (70), Paul Greengard (74) en de Zweed Arvid Carlsson (77). Zij krijgen de prijs van 2,5 miljoen gulden voor hun onderzoek naar de manier waarop zenuwcellen met neurotransmitters signalen aan elkaar doorgeven en herinneringen vastleggen.

Hof Amsterdam heft gijzeling journalist op
Het Amsterdamse gerechtshof heeft vanmiddag besloten de gijzeling van journalist Koen Voskuil op te heffen. Het hof oordeelt dat het langer opsluiten van Voskuil ,,geen enkel belang meer dient''. Na nader onderzoek concludeert het hof dat aan eerdere artikelen van Voskuil over vermeend geknoei door de Amsterdamse politie geen geloof moet worden gehecht.


JERUZALEM - Een Palestijn gooit stenen naar de Israelische politie in Jeruzalem. Nieuw geweld in Jeruzalem, op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook kostte gisteren twaalf Palestijnen het leven.
(Foto AP)

Milosevic erkent zijn nederlaag
Oud-president Slobodan Milosevic heeft zijn verkiezingsnederlaag erkend. Hij verscheen gisteravond op de Joegoslavische televisie nadat hij Vojislav Kos tunica al in een persoonlijk onderhoud had gefeliciteerd met diens overwinning,.

Kostunica wacht bijna onmogelijke taak
Na dertien jaar Milosevic staat Vojislav Kostunica nu voor de moeilijke opdracht het economisch leeggezogen en politiek verstikte Joegoslavië weer op de been te krijgen. Dat wil hij op eigen houtje doen: het buitenland hoeft even niet meer voor de Serviërs

Kabinet steunt deelname aan VN-vredesmissie
Het kabinet heeft definitief besloten tot deelname van Nederlandse troepen aan de vredesmissie van de Verenigde Naties in Eritrea, zo heeft premier Kok gisteren na het kabinetsberaad meegedeeld.

Kort nieuws
Medianieuws
Radio en televisie
Dossiers & Cahiers
Documenten
Economie voor jou
Digitale Leestafel
Apestaartje
Film en Video - premières
Profiel
Gastenboek


Het politieke web ontrafeld op www.nrc.nl/DenHaag.
Den Haag

Test je kennis van het nieuws op http://studiehuis.nrc.nl

Klik hier


Krekel
Krekel
Vindt u het een
goede uitzending?

'Hele land is vergeven van de mijnen'
Het kabinet stemt in met Nederlandse deelname aan de VN-vredesmacht UNMEE in Eritrea en Ethiopië. Kolonel Hoogeland is al in Eritrea, als verbindingsofficier bij UNMEE.

Oogst bij Spelen kan nog veel beter
Met gerichte investeringen in topsportbeleid zou Nederland over vier jaar bij de Olympische Spelen in Athene wellicht nog eens vijf tot vijftien medailles meer kunnen halen dan dit jaar in Sydney.

 
'Beperkte oorlog' dreigt in Israel
De Israelische chefstaf generaal Shaul Mofaz heeft vrijdagavond gewaarschuwd dat het conflict met de Palestijnen tot een "beperkte oorlog" kan leiden en zich kan uitstrekken tot het Midden-Oosten.

Corsetten zonder cups
De nieuwe voorjaarsmode, die de afgelopen week in Milaan is gepresenteerd, bevat een mengsel van ordinaire erotiek en sentimentele romantiek. Alles ademt het commerciële denken van de modeontwerpers.

'Inbreuk op autonomie stroomnet'
De vier Nederlandse elektriciteitsproducenten, verenigd in de Sep, hebben volgens de Tweede Kamer mogelijk inbreuk gepleegd op de onafhankelijkheid van het landelijk hoogspanningsnet.

'Zwaar weer' bij dagbladen van PCM Uitgevers
PCM Uitgevers heeft vier van zijn dagbladen gewaarschuwd dat ze beter moeten presteren. "De sfeer is wat grimmiger geworden", zegt de vertrekkende hoofdredacteur van Het Parool.

Kasparov heeft gekozen voor veel tegenstand
In Londen beginnen de Russen Gari Kasparov en Vladimir Kramnik morgen aan de eerste van de zestien schaakpartijen die ze de komende vier weken tegen elkaar spelen. Er is al geloot en Kasparov heeft wit.


H O O F D R E D A C T I O N E E L   C O M M E N T A A R
De Zalmnorm
Overvloed schept onbehagen. de meevallers stapelen zich maar op en zo kon het gebeuren dat deze week de grondslag van het begrotingsbeleid van Paars I en II, de Zalmnorm, minder onaantastbaar bleek dan de naamgever jarenlang had gezegd.


Z A T E R D A G S   B I J V O E G S E L
* Welkom Servië!
Wat het Westen tien jaar lang probeerde, is de Serviërs in één dag gelukt: Milosevic is verdreven. Tien jaar lang confronteerde hij, samen met Saddam, de Westerse leiders met hun besluiteloosheid. Servië heeft nog een politieke cultuur uit de negentiende eeuw - maar dat is een van zijn onhandige charmes.

Z A T E R D A G S   B I J V O E G S E L
* Keurig extreem
Hoe lang kan het Vlaams Blok in België nog afgehouden worden van het pluche? Leider Filip Dewinter is niet acceptabel voor andere partijen. Maar een deel van de Blokkers die morgen deelnemen aan de verkiezingen voor de gemeenteraden gedraagt zich 'netjes'. 'Ons partijprogramma verschilt niet zoveel van dat van de liberalen.'

W E T E N S C H A P   E N   O N D E R W I J S
* Kiwijacht en de lange ij
Vorige week verscheen de Dikke van Dale op cd-rom. Het lijkt wel alsof ze met mijn geheime wensen rekening hielden, vindt Battus. Je kunt bij het zoeken zelfs verschil maken tussen klinkers en medeklinkers.

Columns

J.L. Heldring
H.J.A. Hofland
Roel Janssen
CS Vrijdag
Elsbeth Etty
Karel Knip
Leo Prick
Youp van 't Hek

( s e r v i c e )

E-mail
Colofon
Bezorging
Abonnement


Studiehuis NRC Handelsblad