U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

M A K E R S :
Ik wil er van leren
Willy Lindwer (1946) was deze week op de grote Amerikaanse televisiebeurs NATPE in New Orleans. Om zijn eigen werk te verkopen en om op de hoogte te blijven van de markt. Hier in Nederland begint zaterdag zijn driedelige serie Miracle of Faith, over de joodse wortels van het christelijke geloof.


T V   V O O R A F :


Aan de haal met Borges' universum
Wat heeft de surrealistische toneel- en filmmaker Fernando Arrabal gemeen met Borges en zijn vergeestelijkte literaire universum? Volgens Arrabal genoeg om te proberen hun beider wereld op kruisbestuivende wijze te verbinden. De nadrukkelijk artistieke documentaire die het gevolg is, wordt zaterdagavond in Kunst omdat het moet uitgezonden. Arrabals uitgangspunt vormen twee persconferenties die door Borges kort voor zijn dood in 1986 werden gegeven. Borges keek met ongeduld uit naar die dood, al bleef hij als ieder fatsoenlijk mens op de toekomst gericht, zoals hij zegt.


F I L M   V O O R A F :


L'uomo delle stelle
Giuseppe Tornatore is geboren op Sicilië en dat zullen we weten. Hij is niet de enige filmmaker die dankbaar gebruik maakt van zijn geboortegrond; de verbeelding van Sicilië zou moeiteloos een festival kunnen vullen. De meest radicale - en omstreden - variant is Totò che visse due volte (1998) van Franco Maresco en Daniele Cipr, waarin Sicilianen te kijk worden gezet als een stelletje boerende en rukkende idioten.


T V   V O O R A F :


Digitaal surrealisme
Het televisieprogramma De Verrekijker had veertig jaar geleden een fascinerend begin. Het apparaat draaide heel langzaam om zijn as tot er een frontale aanblik met het glas was en kwam dan als het ware de huiskamer binnen. Een vorm van animatie die toen indrukwekkend was, maar vergeleken met de huidige mogelijkheden aan het Stenen Tijdperk doet denken.


T V   V O O R A F :


De mooiste dag van je leven
In een tijd waar tranen, emoties en 'echte mensen' de ingrediënten zijn voor menig publiek en commercieel tv-programma, viert de 'moeder' van dit genre haar tiende verjaardag. Een gesprek met Spoorloos-presentator Karin de Groot en eindredacteur Paul Vertegaal.


NRC Webpagina's
29 JANUARI 2000


Videoclip


E-mail uit New York

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)