U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

F I L M   V O O R A F :
L'uomo delle stelle

MARK DUURSMA
Giuseppe Tornatore is geboren op Sicilië en dat zullen we weten. Hij is niet de enige filmmaker die dankbaar gebruik maakt van zijn geboortegrond; de verbeelding van Sicilië zou moeiteloos een festival kunnen vullen. De meest radicale - en omstreden - variant is Totò che visse due volte (1998) van Franco Maresco en Daniele Cipr, waarin Sicilianen te kijk worden gezet als een stelletje boerende en rukkende idioten.

Tornatore doet het anders, zijn handelsmerk is zoete nostalgie. Zijn grootste succes was Nuovo Cinema Paradiso uit 1988, over de vriendschap tussen een jongen en een oudere filmoperateur, en winnaar van de Oscar voor beste buitenlandse film. Ook L'uomo delle stelle (Starmaker in Engelstalige landen) werd voor die prijs genomineerd en heeft dan ook het nodige gemeen met de beroemde voorganger. Vluchten in de wondere wereld van de cinema is opnieuw het motief.

Oplichter Joe Morelli reist in de jaren vijftig met zijn vrachtwagen met tent over Sicilië. Arme sloebers maakt hij wijs dat een screentest voor zijn camera zal leiden tot roem en rijkdom in Rome en de rest van de wereld. Kandidaten moeten een paar regels uit Gone With The Wind opzeggen - Scarlett heet Rosella, zo leren we. Een assertief weesmeisje dringt zich aan hem op, een onhandige relatie is het gevolg.

Het falen van L'uomo delle stelle wordt in de finale van de film pijnlijk duidelijk. Nadat Morelli is ontmaskerd, en twee jaar in de gevangenis heeft gezeten, is hij een gelouterd man. Pas dan realiseert hij zich wat hij altijd heeft genegeerd: dat al die mensen voor zijn camera hun dromen en eigenaardigheden aan hem hebben prijsgegeven. Dat is iets wat wij als kijkers natuurlijk al veel eerder hadden moeten inzien. Maar dat is niet zo: nooit werden die mensen meer dan te pittoreske typetjes in een te pittoreske omgeving. Wie van Italiaanse films houdt, kan zondag beter kiezen voor de tegenhanger La seconda volta. Sober, noordelijk en ijzersterk.

L'uomo delle stelle (Giuseppe Tornatore, Italië, 1995), zaterdag, Ned.1, 23.40-01-30u.

NRC Webpagina's
29 JANUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)