U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

W E B S I T E :
Nieuws- babe

DIRK LIMBURG
De krant mag dan een verder onbekende meneer zijn, op Internet heeft nieuws het aantrekkelijke gezicht gekregen van de 28-jarige Ananova, de virtuele nieuwslezeres van het Britse persbureau Press Association (PA). Ze lijkt familie van Lara Croft, de heldin van het computerspelletje. Over drie maanden is ze af en gaat dan zo vaak u wilt nieuwsbulletins presenteren die ze volgens uw eigen wensen samenstelt.

Ananova is een driedimensionaal getekende animatieprogramma. Het is gemaakt door de Digital Animations Group, een bedrijf met een goede naam op de spelletjesmarkt. Voor het nieuws zorgt PA, dat ook levert aan alle Engelse kranten, verscheidene belangrijke websites en zelf beschikt over een aantal webdiensten.

Nieuws, sportuitslagen, aandelenkoersen en weer - van minuut tot minuut zullen de computers en de redacteuren achter Ananova het web afspeuren naar het laatste nieuws. Ook wanneer u bijzondere vragen hebt, wil ze voor u op pad. En als ze iets heeft gevonden, komt ze het persoonlijk vertellen. Want ze is meer dan een mooi gezicht: ze heeft een stem en gelaatsuitdrukkingen - haar redactie zorgt dat ze niet op verkeerde momenten glimlacht.

Volgens de programmeurs en animatoren is negen maanden aan haar gewerkt en is ze 28 jaar, iets meer dan 1,70 meter lang, houdt van skiën, is fan van de rockgroep Oasis en liefhebber van Mozart. Ze weet alles, tot de uitzinnigste details van voetbal en is dol op cricket. Ze is digitaal, maar stelt volgens haar makers een berichtje voor Valentijnsdag erg op prijs. Ze bezit prettige, ontspannen omgangsvormen, waardoor de mensen zich bij haar op hun gemak voelen. Haar stem zal neutraal Atlantisch zijn, zodat ze ook in de VS aan de slag kan.

Ananova zal niet alleen via het vertrouwde Internet en computerscherm het nieuws brengen, maar in de toekomst ook verschijnen op het schermpje van mobiele telefoons, geavanceerde horloges en zelfs op televisie ziet de Press Association een taak voor haar weggelegd. Zodra uw wekker intelligent wordt, zal ze u persoonlijk komen wekken als u wegens onverwachte files een kwartiertje eerder uit bed moet.

Voorlopig is ze nog slechts een stilstaand portretje, maar binnen enkele weken worden de eerste bewegende en sprekende beelden verwacht. Eerst in het kwalitatief beperkte Realvideo-formaat, maar ook dat wordt later allemaal beter, belooft PA. Over eventuele (mannelijke) collega's, is niets bekend.

(www.ananova.com)

NRC Webpagina's
20 JANUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)