U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

T V   V O O R A F :
Film met een boodschap
Twee jaar na de bioscooppremière van de indrukwekkende film Gordel van Smaragd wordt nu de lange versie in drie delen op tv uitgezonden. "Zo vind ik hem het mooist", zegt regisseur Orlow Seunke. "Maar deze versie kon niet in de bioscoop worden vertoond. De filmdistributeur vond dat hij moest worden ingekort."


T V   V O O R A F :


Knagen aan de mythe van Bauhaus
"Bauhaus is de meest invloedrijke architectonische en vormgevende stroming van deze eeuw." Zo luidt de onheilspellende aankondiging van de eerste van vier documentaires over de 'invloed en geschiedenis van het Bauhaus' die de TROS op de zaterdagavonden van december uitzendt. Het Bauhaus een stroming? En dan nog een 'vormgevende' stroming ook? Sinds wanneer geeft een stroming vorm? En was het Duitse Bauhaus niet gewoon een school die een belangrijke bijdrage leverde aan het ontstaan van het functionalisme, de belangrijkste stroming in de architectuur en industriële vormgeving van deze eeuw?


F I L M   V O O R A F :


Besieged
"De filmgeschiedenis wordt gemaakt door jongens die meisjes filmen", zei Jean-Luc Godard ooit - Duran Duran wijdde er zelfs een liedje aan - en de laatste films van Bernardo Bertolucci vormen daarvan een bewijs. In Stealing Beauty filmde hij gretig de borsten van Liv Tyler, en ook in Besieged draait de camera wellustig om actrice Thandie Newton heen. Ze is inderdaad prachtig, de film daarentegen vooral merkwaardig.


T V   H E E R T J E :


De Naam is Klaas
My name is Bond, James Bond. Klinkt toch wat indrukwekkender dan de titel die de Avro gegeven heeft aan de documentaire over 007. Als je enig respect hebt voor de Britse geheim agent noem je een dergelijk programma niet: Mijn Naam is Bond, James Bond.


T V   V O O R A F :


De roep om de zwarte acteur
Over vijftien jaar is één op de drie Amerikanen afkomstig uit een etnische minderheid. Maar in televisieseries zijn de hoofdrollen nog altijd voor blanken. De kritiek op de networks zwelt aan. "De mensen die bepalen wat er op de televisie komt wonen in Malibu, minderheden bestaan niet in hun wereld."

NRC Webpagina's
4 DECEMBER 1999


Videoclip


E-mail uit New York

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)