U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

VARA wellicht commercieel
De VARA overweegt het publieke bestel te verlaten. De omroep heeft al gesprekken gevoerd met de commerciële omroep SBS.

'Citeren in strijd met gedragslijn'
Premier Kok betreurt het dat deze en andere kranten uitlatingen van de koningin over de media publiek hebben gemaakt. Volgens de premier zijn deze publicaties in strijd met de gedragslijn dat uit informele gesprekken met het staatshoofd niet rechtstreeks mag worden geciteerd.

Eerste klacht over misbruik Internet-adres
Voor het eerst is bij een organisatie van de Verenigde Naties een officiële klacht ingediend over het gebruik van een zogeheten domeinnaam op Internet.Dat heeft een woordvoerster van de Wereld Organisatie voor Intellectuele Eigendommen (WIPO), een agentschap van de VN in Genève, gisteren bekendgemaakt.

Koninklijk paleis is geen Big Brother-huis
Het herenakkoord over de vertrouwelijkheid van uitspraken van leden van het koninklijk huis ligt onder vuur. Marja Wagenaar vindt dat niet het koninklijk huis onderwerp van discussie moet zijn, maar degenen die de (ministeriële) verantwoordelijkheid dragen.

Inzetten op Internet en de buren
Veel jongere beurshandelaren hebben er een jaar of acht geleden nachtenlang op gedanst, en dezer dagen dansen alle beleggers zwetend mee: de techno-rage. De Amerikaanse Nasdaq-index waar de grotere technologiefondsen in zijn ondergebracht, bereikte donderdag zijn jongste record, en is nu 69 procent hoger dan aan het begin van het jaar. De waarde van de index is in vijf jaar tijd verachtvoudigd.

De roep om de zwarte acteur
Over vijftien jaar is één op de drie Amerikanen afkomstig uit een etnische minderheid. Maar in televisieseries zijn de hoofdrollen nog altijd voor blanken. De kritiek op de networks zwelt aan. "De mensen die bepalen wat er op de televisie komt wonen in Malibu, minderheden bestaan niet in hun wereld."

Film met een boodschap
Twee jaar na de bioscooppremière van de indrukwekkende film Gordel van Smaragd wordt nu de lange versie in drie delen op tv uitgezonden. "Zo vind ik hem het mooist", zegt regisseur Orlow Seunke. "Maar deze versie kon niet in de bioscoop worden vertoond. De filmdistributeur vond dat hij moest worden ingekort."

Tulip vreest claims
Computerfabrikant Tulip sluit millenniumclaims niet uit. De computers die het bedrijf enkele jaren geleden heeft geleverd zijn niet zonder meer millenniumbestendig, schrijft Tulip in de beursprospectus. Het Bossche bedrijf wil deze maand weer een notering aan de Amsterdamse effectenbeurs. Tulip Computers heeft de zogenaamde datumgerelateerde storingen niet kunnen verzekeren en loopt daarmee het risico aansprakelijk te worden gesteld als de geleverde apparaten niet millenniumbestendig blijken te zijn. Systemen die voor 1 januari 1997 zijn afgezet, zijn niet zonder meer millenniumbestendig


Sinds kort te beluisteren en bekijken: het NOS-Journaal en Jeugdjournaal op Internet. Een veelbelovend experiment. Het zou ideaal zijn om een archief op je eigen pc te kunnen bezoeken met daarin journaals van de laatste paar jaar. Waarin je kan zoeken op onderwerp, persoon of tijdvak. Nog mooier: een databank met beeld en geluid van de belangrijkste historische gebeurtenissen aller tijden. Uit journaals van over de hele wereld. De NOS is zover nog lang niet. Vooralsnog is alleen het laatstvertoonde journaal te zien; tien minuten na elke uitzending op tv wordt er ververst. Half december hoopt de NOS een archief van de laatste week klaar te hebben. Daar blijft het bij. En de beeld- en geluidskwaliteit is bibberig. Daar kan zelfs het rotsvaste stemgeluid van Jeroen Overbeek nauwelijks tegenop. (www.omroep.nl)

NRC Webpagina's
4 DECEMBER 1999



( a d v e r t e n t i e )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)