` Inhoud Korte berichten
U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Premier Blair benoemt eerste zeven ministers
LONDEN, 3MEI. De Britse koningin heeft Labourleider Tony Blair tot premier benoemd nadat zijn partij donderdag bij verkiezingen voor het Lagerhuis 419 van de 659 zetels behaalde. Direct nadat hij zijn ambtswoning in 10 Downing Street had betrokken wees Blair de eerste zeven ministers aan die samen met hem het kernkabinet zullen vormen.

Mobutu treft Kabila nog niet
KINSHASA, 3 MEI. De besprekingen tussen de Zaïrese president Mobutu en de Zaïrese rebellenleider Laurent Kabila, die gisteren zouden beginnen op een Zuidafrikaans oorlogsschip voor de kust van Congo, zijn niet doorgegaan. Kabila liet het op het laatste moment afweten.

Shell stelt zich open voor toetsing code
DEN HAAG, 3 MEI. Oliemaatschappij Shell stelt zich open voor een externe, maatschappelijke toetsing van de toepassing van haar nieuwe gedragscode. ,,Dat is een vanzelfsprekendheid'', zegt president-directeur drs. C.A.J. Herkströter van de Koninklijke/ Shell Groep in een rondetafelgesprek, georganiseerd door NRC Handelsblad, met P. Rosenmöller, voorzitter van de GroenLinks-fractie in de Tweede Kamer, en oud-premier drs. R.F.M. Lubbers.

Clinton bereikt akkoord begroting
WASHINGTON, 3 MEI. President Clinton en de Republikeinse leiders in het Congres zijn het gisteren eens geworden over een plan dat het Amerikaanse begrotingstekort binnen vijf jaar volledig terugdringt. Extra geld wordt uitgetrokken voor onderwijs, gezondheidszorg voor kinderen en bijstand voor legale immigranten. Bezuinigd wordt op sociale uitkeringen, vooral de ziektekostenverzekering voor arme en oudere Amerikanen, en op defensie.

VROM begint onderzoek naar subsidiefraude
GRONINGEN, 3 MEI. Het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) is een onderzoek begonnen naar een mogelijke fraude met subsidies voor premiehuurwoningen. De dienst recherchezaken van het ministerie onderzoekt de 'onduidelijke eigendomssituatie' van 440 huurwoningen in Nederland, waarvan 240 in de Groningse wijken Beijum en Lewenborg.

Meer plaats in gevangenissen
ROTTERDAM, 3 MEI. Vergeleken met voorgaande jaren zijn in het eerste kwartaal van dit jaar veel minder gedetineerden wegens plaatsgebrek heengezonden, omdat de capaciteit van de gevangenissen is uitgebreid. Minister Sorgdrager (Justitie) schrijft dit aan de Tweede Kamer.

Aanslag op Franse minister
PARIJS, 3 MEI. De Franse minister van cultuur, Philippe Douste-Blazy, is gisteren in Lourdes met een mes in de schouder gestoken door een psychisch gestoorde man. De minister, die burgemeester is van Lourdes, voerde in zijn stad campagne voor de parlementsverkiezingen van 25 mei en 1 juni.

Paulo Freire overleden
BRASILIA, 3 MEI De Braziliaanse pedagoog en andragoog Paulo Freire, die vooral bekendheid verwierf met zijn boek Pedagogie van de onderdrukten (1972), is in Sao Paulo aan een hartinfarct overleden. Hij is 75 jaar geworden. Freire legde zich vanaf 1946 toe op volwasseneneducatie in Noordoost-Brazilië en werd in 1962 coördinator van het nationale plan voor de alfabetisering van volwassenen.

Procedures tegen bedrijf Yew Tree
ROTTERDAM, 3 MEI. Het Amerikaanse farmaceutische concern Bristol-Myers Squibb is een aantal juridische procedures begonnen tegen Yew Tree Pharmaceuticals, onderdeel van het Haarlemse bedrijf Pharmachemie dat eigendom is van de OPG Groep in Utrecht. OPG is de belangrijkste medicijngroothandel in Nederland. Bristol-Myers Squibb beschuldigt Yew Tree Pharmaceuticals onder andere van octrooi-inbreuk.

Twaalf doden bij zandstorm Kairo
KAIRO, 3 MEI. Een zware zandstorm heeft gistermiddag in de Egyptische hoofdstad Kairo en in de noordelijke Nijldelta aan twaaf mensen het leven gekost. Ongeveer vijftig mensen werden gewond door rondvliegende voorwerpen. De storm was de zwaarste in dertig jaar.

Gro Brundtland kandidaat
WHOOSLO, 3 MEI. De Noorse regering heeft oud-premier Gro Harlem Brundtland kandidaat voor de leiding van de wereldgezondheidsorganisatie WHO. De huidige directeur-generaal van de WHO, de Japanner Hiroshi Nakajima die de afgelopen tijd veel kritiek heeft gekregen, vertrekt volgend jaar.

NRC Webpagina's
3 MEI 1997


NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)