U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s


Shell
GroenLinks
Harvard University


Shell staat open voor externe toetsing beleid

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 3 MEI.<3> Oliemaatschappij Shell stelt zich open voor een externe, maatschappelijke toetsing of haar nieuwe gedragscode goed wordt toegepast.

,,Dat is een vanzelfsprekendheid'', zegt president-directeur drs. C.A.J. Herkströter van de Koninklijke/ Shell Groep in een ronde-tafelgesprek georganiseerd door NRC Handelsblad met P. Rosenmöller, voorzitter van de GroenLinks-fractie in de Tweede Kamer en oud-premier drs. R.F.M. Lubbers, hoogleraar Globalisering aan de Katholieke Universiteit van Brabant en de Harvard University in Boston.

,,Voor de externe toetsing bestaat nog geen geaccepteerde internationale norm'', zegt Shell. ,,Daarover zal nog uitgebreid overleggevoerd worden.'' Shell heeft zijn gedragscode (Verklaring van algemene beleidsuitgangspunten) onlangs op een aantal punten verscherpt, vooral waar het de bescherming van het milieu en de mensenrechten betreft. Dat gebeurde na een discussie die tien maanden heeft geduurd en die zowel intern bij Shell met alle werkmaatschappijen in 130 landen is gevoerd, als met externe organisaties. In Nederland hebben Amnesty International, Pax Christi en milieugroepen daaraan deelgenomen. Binnenkort beoordelen de aandeelhouders de tekst in hun vergaderingen in Den Haag en Londen. De gewijzigde gedragscode is opgesteld nadat het concern zelf had toegegeven fouten te hebben gemaakt, onder andere met het plan om het olieplatform Brent Spar in zee af te zinken en bij de beoordeling van sociale en politieke dilemma's, zoals in Nigeria. Volgens topman Herkströter was een belangrijke oorzaak ,,een soort technologische arrogantie'' van Shell.

Rosenmöller (GroenLinks) prijst Shell voor de nieuwe gedragscode, maar vindt dat deze ,,alleen meerwaarde'' biedt als het bedrijf externe toetsing van haar beleid toelaat. Herkströter: ,,Daar ben ik het mee eens. Maar dan mag je ook aan actiegroepen eisen stellen, zodat je een discussie hebt die inhoudelijk juist is en die erop gericht is om vooruitgang te boeken. Niet om het onmogelijke te willen en dat af te dwingen door middel van acties.''

Ook oud-premier Lubbers acht externe toetsing van het Shell-beleid nodig. De rol van maatschappelijke groepen en consumentenorganisaties neemt volgens hem in de zich sterk globaliserende wereld toe, terwijl die van overheden zwakker wordt. Als voorbeeld noemt hij de kritische actie van minister Van Mierlo als EU-voorzitter jegens China. ,,Dit is ineffectief. Het werkt kennelijk absoluut niet.'' Lubbers vindt dat er betere mogelijkheden zijn om de Westerse kijk op de mensenrechten duidelijk te maken, via ondernemingen en maatschappelijke organisaties. Conflicten over schendingen van mensenrechten en aantasting van het milieu kunnen volgens hem effectiever door een Ombudsman of een groep wijze mannen worden beslecht.

RONDE TAFELDEBAT

NRC Webpagina's
3 MEI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)