U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s




VS: aantal werklozen op niveau 1973

Door onze correspondent LUCAS LIGTENBERG
NEW YORK, 3 MEI. Het percentage werklozen van de Amerikaanse beroepsbevolking is vorige maand gedaald tot 4,9 procent, het laagste niveau sinds 1973. Er kwamen in de Verenigde Staten 142.000 banen bij. Dat maakte het Bureau voor Arbeidsstatistiek gisteren bekend.

De banengroei lag beneden verwachting maar het gedaalde werkloosheidspercentage overtrof de meest optimistische schattingen. Vorige maand bedroeg het werkloosheidspercentage nog 5,2. De combinatie van deze cijfers bracht de markten even in verwarring.

April ging bovendien gepaard met dalende gemiddelde uurlonen van werknemers in loondienst maar de gemiddelde werkweek in de industrie werd langer en het gemiddeld aantal overuren per week liep op tot vijf. De banengroei werd in april negatief beïnvloed door slecht weer, zodat de bouwsector 44.000 banen verloor. De werkgelegenheid in de industriële produktie daalde met 14.000, mede als gevolg van stakingen bij de autoproducenten General Motors en Chrysler.

De maandelijkse werkgelegenheidscijfers in de VS zijn het resultaat van twee steekproeven. Aan een representatief geachte groep bedrijven wordt gevraagd hoeveel mensen ze in dienst hebben genomen en op grond daarvan wordt de banengroei vastgesteld. De andere steekproef is onder huishoudens en daarbij wordt gevraagd hoeveel leden van het huishouden werk hebben. Die enqute is de basis voor het vaststellen van het percentage werklozen.

De cijfers van april zijn bijzonder belangrijk omdat economen en beleggers willen weten hoe hard de economie in het tweede kwartaal aan het groeien is. Na een verrassend hoge groei op jaarbasis in het eerste kwartaal van 5,6 procent is nu de vraag of die trend zich voortzet. Is dat het geval dan zal de FOMC (Federal Open Market Committee), het beleidsbepalend comité van de Federal Reserve (het Amerikaanse stelsel van centrale banken) op 20 mei besluiten tot een renteverhoging. De geringe banengroei van gisteren geeft beleggers hoop dat de groei zich matigt, wat gunstig is voor de economie. Het bijzonder lage werkloosheidspercentage is echter alarmerend en kan wijzen op toenemende druk op de arbeidsmarkt.

De obligatiemarkt reageerde gisteren dan ook met massale verkopen. Houders van staatsobligaties met een looptijd van dertig jaar zijn allergisch voor inflatierisico's. Zij beschouwen een te lage werkloosheid als zeer riskant wegens de kans op looninflatie. Zakenbank Merrill Lynch vertrouwt meer op de uurlooncijfers, die wijzen op weinig opwaartse druk. ,,Ons standpunt tot nu toe was dat de groei zou afnemen en dat hogere inflatie achterwege zou blijven. De meest recente cijfers bevestigen die visie.'' Desondanks gaat de bank nog steeds uit van een renteverhoging later deze maand.

Eerder deze week werd bekend dat de Amerikaanse economie het afgelopen kwartaal sinds 1987 niet meer zo snel is gegroeid. Het volume van het bruto binnenlands produkt groeide met 5,6 procent op jaarbasis.

NRC Webpagina's
3 MEI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)