U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Affaire Srebrenica

Nieuws

Chronologische reconstructie

Commissie Bakker

Achtergrond

Opinie

Links

11 juli 1995 - Val moslimenclave Srebrenica. Luitenant-generaal Couzy zegt dat Dutchbatters geen oorlogsmisdaden hebben gezien.
12 juli 1995 - Dutchbatmilitairen zouden over vluchtelingen heen zijn gereden. Officier van justitie A.P. Besier zag geen reden tot vervolging. In 1998 stelde het OM alsnog een onderzoek in. De zaak werd in 1999 geseponeerd wegens gebrek aan bewijs.
13 juli 1995 - Dutchbatter Rutten maakt foto's van de val van Srebrenica. Hij zegt later dat er een Nederlandse militair op staat die helpt met het scheiden van mannen, vrouwen en kinderen.
26 juli 1995 - Het ontwikkelen van het filmrolletje van Rutten mislukt in een laboratorium van Defensie.
27 augustus 1995 - PvdA, D66 en CDA dreigen met een parlementair onderzoek als minister Voorhoeve (Defensie) niet snel opheldering geeft over de val van de moslimenclave. Voorhoeve belooft een debriefingsrapport.
4 september 1995 - Officieren verhoren onder leiding van brigarde-generaal O. van der Wind 460 van de 490 Dutchbatters die tijdens de val in Srebrenica waren. De verhoren vormen de basis voor het debriefingsrapport.
30 oktober 1995 - De Kamer krijgt het debriefingsrapport. De uitgebreide samenvatting van de verhoren wordt niet openbaar.
29 november 1995 - Commandant K.C. Roos van de Koninklijke Marechaussee, tevens adviseur bijde debriefing, wijst Voorhoeve erop dat er voldoende bekend is voor een justitieel onderzoek naar het weigeren van medische hulp door Dutchbat aan moslimslachtoffers.
Februari 1996 - Een ex-Dutchbatter meldt de Militaire Inlichtingendienst (MID) getuige te zijn geweest van rechts-extremistisch gedrag. De MID verhoort vier Dutchbatters. Voorhoeve krijgt het verslag niet.
September/oktober 1996 - Het kabinet vraagt het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie om een onderzoek. De oppositie verwijt minister Van Mierlo te weinig te hebben aangedrongen op internationaal onderzoek.
Juli 1997 - Het OM in Arnhem onderzoekt de gang van zaken rond de mislukte ontwikkeling van het fotorolletje van luitenant Rutten. Conclusie: menselijke fout, geen opzet.
11 augustus 1998 - De nieuwe minister van Defensie, De Grave, komt na nieuwe onthullingen terug van vakantie en kondigt een nieuw, groot onderzoek aan.
13 augustus 1998 - De Grave vraagt commissaris van de koningin in noord-Holland Van Kemenade het onderzoek te leiden. De opdracht: nagaan of er feiten zijn achtergehouden of onzorgvuldig zijn behandeld.
28 september 1998 - De commissie-Van Kemenade concludeert dat er geen sprake is van een doofpot.
Juni 1999 - Minister De Grave krijgt het MID-rapport over rechts-extremisme onder Dutchbatters, stuurt het door aan justitie en vervangt de MID-top.
November 1999 - Het VN-rapport over de val van Srebrenica is in politiek Den Haag met opluchting ontvangen. De Tweede Kamer reageert verheugd.
Maart 2000 - Het Joegoslavië-tribunaal begint aan het Srebrenica-proces. Verdacht is de Bosnisch-Servische generaal Krstic.

NRC Webpagina's
11 april 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad