U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Affaire Srebrenica

Nieuws

Chronologische reconstructie

Commissie Bakker

Achtergrond

Opinie

Links

Verhoor Janvier over Srebrenica is niet openbaar

Door onze correspondent
PARIJS, 26 JAN. De humanitaire organisatie Artsen Zonder Grenzen is "woedend", omdat gisteren, in het kader van een parlementair onderzoek naar de dramatische val van de moslim-enclave Srebrenica in juli 1995, de Franse generaals Bernard Janvier en Philippe Morillon achter gesloten deuren zijn verhoord. Het Franse ministerie van Defensie had dat op het allerlaatste moment, woensdagavond, geëist. François Loncle, de voorzitter van de onderzoekscommissie, zei de beslissing te hebben "betreurd". Alle andere hoorzittingen van de commissie zijn openbaar.

Morillon zei na afloop tegen verslaggevers dat het verhoor achter gesloten deuren plaatshad om Servische verdachten niet te waarschuwen dat zij in een geheime aanklacht van het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag staan. Maar voorlichter Christian Chartier van het tribunaal ontkende dat het tribunaal om beslotenheid had verzocht. Volgens hem kunnen Janvier en Morillon onmogelijk weten wie er op de geheime aanklachtlijst van het tribinaal staan, aldus de Fransman.

Vooral naar het verhoor van Janvier, bevelhebber van de VN-troepen in Bosnië, was met spanning uitgekeken. Janvier wordt verweten systematisch en ondanks de herhaalde verzoeken daartoe van de Nederlandse VN-troepen ter plekke geweigerd te hebben luchtsteun te verlenen om de Servische aanvallen op de Srebrenica af te slaan. De Serviërs begonnen met hun aanvallen op 6 juli en veroverden de enclave op 11 juli, waarna zij 7.000 mannen en jongens ombrachten. Ook bestaat de verdenking dat Janvier de Servische opperbevelhebber Ratko Mladic de garantie zou hebben gegeven geen luchtaanvallen uit te voeren in ruil voor vrijlating van een honderdtal VN-soldaten.

Het Franse Ministerie van Defensie motiveerde zijn eis van een besloten verhoor door erop te wijzen, dat beide generaals ook voor het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag achter gesloten deuren zijn gehoord. "Juridisch onhoudbare onzin" stelt Fabien Dubuet, jurist bij AZG waarvan het hoofdkantoor zich in Parijs bevindt.Het onderzoek naar de gang van zaken rondom de val van Srebrenica is ingesteld onder druk van AZG, omdat tweeëntwintig medewerkers van de organisatie bij de Servische invasie om het leven zijn gebracht of nu vermist worden. Afgelopen woensdag zei de Franse oud-premier Allain Juppé, dat Frankrijk de moslim-enclave met greweld had willen heroveren, maar dat Nederland zich daar uitdrukkelijk tegen had verzet. Hans van Mierlo, de toenmalige Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken heeft daarop gezegd, dat Juppé "alles door elkaar" haalt. "Toen de luchtsteun kwam, was het te laat", aldus Van Mierlo.

NRC Webpagina's
26 januari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad