U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Affaire Srebrenica

Nieuws

Chronologische reconstructie

Commissie Bakker

Achtergrond

Opinie

Links

Brief moet helderheid geven


DEN HAAG, 8 JUNI. Het was een "misverstand"; dus komt er een brief om het de commissie-Bakker uit te leggen. 's Morgens zei chef-defensiestaf Kroon dat de Verenigde Staten tijdens de Kosovo-oorlog zonder last of ruggespraak met andere NAVO- lidstaten doelen bombardeerde in Joegoslavië.

's Middags zei minister De Grave dat zijn belangrijkste militaire adviseur slechts had bedoeld dat de Amerikanen langs informele weg lobbyden voor de doelen voor hun eigen vliegtuigen. Binnenkort ontvangt de parlementaire commissie die onderzoek verricht naar de besluitvorming van Nederlandse deelname aan VN-vredesmissies dus een brief die helderheid moet verschaffen in het schimmenspel van de doelen en de eigengereidheid van de Amerikanen.

Het zal een zeer diplomatiek geformuleerde brief worden, want binnen de legertop bestaat irritatie over de opstelling van de VS. Ook minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) hekelde onlangs het selectieproces voor " individuele doelen" tijdens de luchtcampagne boven Kosovo. Tijdens de halfjaarlijkse NAVO-raad in Florence zei Van Aartsen twee weken geleden dat volgens hem de selectie en de politieke invloed van sommige landen "niet volledig transparant voor alle bondgenoten" is. "Dit heeft in sommige gevallen geleid tot onwelkome verrassingen", voegde hij er nog aan toe. Nederland was van de Europese NAVO- bondgenoten de op twee na grootste deelnemer aan de vluchten tijdens de luchtcampagne, maar had volgens het rapport niet dezelfde politieke invloed als Groot-Brittannië en Frankrijk. Volgens Van Aartsen moet de NAVO onderzoeken hoe "collectieve politieke beslissingen" kunnen worden genomen bij een grootschalige militaire operatie. "Wij vinden dit proces van zelfreflectie en evaluatie uitzonderlijk belangrijk", zei hij tegen zijn collega's en NAVO-militairen in Florence. Ook premier Kok pleitte onlangs in een gesprek met NAVO-chef Robertson voor een " diepgaande discussie" over "nieuwe mechanismen om onze besluitvorming te moderniseren".

"Kok en Van Aartsen drukken zich iets diplomatieker uit dan Kroon", analyseert een militair die de verhoren van de commissie-Bakker intensief volgt. "Maar ze bedoelen hetzelfde."

NRC Webpagina's
8 juni 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad