U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Affaire Srebrenica

Nieuws

Chronologische reconstructie

Commissie Bakker

Achtergrond

Opinie

Links

Moslim: 'Iemand smeekte: schiet me dood'


Voor het tribunaal gaf een Bosnische moslim gisteren een ooggetuigeverslag van een executie van 1000 tot 1500 mannen uit Srebrenica in juli 1995. De 62-jarige man, aangeduid als 'I', getuigde in de zaak tegen de Bosnisch-Servische generaal Krstic.

Impressies uit zijn relaas: "Nadat we door de rijen doden waren gelopen, moesten we ons aan het eind opstellen. Daar zeiden ze dat we ons om moesten draaien en in een rij gaan staan. Vervolgens kregen we het bevel om te gaan liggen, maar op dat moment kwam de vuurstoot en ik viel. (-) Een kogel schampte mijn elleboog. Bloedende mannen vielen op me. Ik hoorde de aarde opspringen door inslaande kogels en voelde de modder en stof op me vallen. (-) Iemand smeekte: ik leef nog, schiet me dood, schiet me dood.(-) Daarna gingen ze weg om in de schaduw te rusten.(-) Ik maakte me los, keek om me heen, sprong op, en rende over de lichamen, vijftien meter naar de struiken waar ik me wilde verbergen. Ik struikelde en viel bijna op de doden, gelukkig hoorde ik geen stemmen." I vertelde vervolgens hoe hij dagenlang rondzwierf in een poging veilig gebied te bereiken. Uiteindelijk besloot hij zich over te geven aan de Serviërs omdat hij geen andere kans zag te overleven. Vijf maanden werd hij vastgehouden in een gevangenis. Hij werd in november 1995 geruild tegen Servische gevangenen.

"Er is een ding dat ik niet begrijp. Waarom ben ik niet gek geworden? Ze hebben mijn zoons gedood, ze hebben mijn land geroofd, mijn twee huizen vernield. Ik heb geen pensioen. Ik ben een uitgedroogde boom in een dood bos."

NRC Webpagina's
8 APRIL 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad