U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
     
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


Overzicht eerdere
afleveringen


 RUIMTEVAART
 ZONNESTELSEL
 VOORUITGANG
 LABORATORIUM
 IN SPACE
 SPOTTEN
 PLANNEN
 OVERIGE
 LINKS

Plannen voor toegang
tot het Internet

GEO
De belangrijkste plannen voor toegang tot het Internet via GEO-satellieten komen van de drie grootste Amerikaanse satellietbouwers:

Hughes is koploper met Spaceway, Lockheed Martin werkt aan Astrolink en Space Systems Loral aan CyberStar. Min of meer vastomlijnde plannen zijn verder in ontwikkeling bij grote Europese aanbieders van satelliettelevisie zoals Eutelsat en het Luxemburgse SES, de eigenaar van de Astra-satellieten. Ook het mondiale consortium voor satellietcommunicatie Intelsat, met 24 GEO's eigenaar van 's werelds grootste satellietvloot, is hard op zoek naar mogelijkheden om de Internet-eindgebruiker te bereiken. Zelfs de huidige aanbieder van wereldwijde sateliettelefonie, Inmarsat, heeft onlangs een grootscheeps plan aangekondigd, Horizons.

LEO
Koploper bij de LEO-systemen in Teledesic, het plan van Bill Gates en Craig McCaw dat negen miljard dollar kost. Omstreeks 2001 moeten de 288 LEO's (te bouwen door Boeing) allemaal gelanceerd zijn. Al iets eerder zal SkyBridge van Alcatel (64 LEO's) samen met CyberStar een gecombineerde GEO/LEO weg naar het Internet openen. Het duurste project Celestri van Motorola: een geheel ge´ntegreerd systeem Ó 13,8 miljard dollar van 63 LEO's en een kleine vloot GEO's.

Klik hier voor achtergronden op het Internet

NRC Webpagina's
6 november 1997

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) NOVEMBER 1997