U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Computerbeveiliging
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

Computerbeveiliging

Nieuws

Lekken

Privacy

Hackers

Pentagon

Virussen

Tips

Boeken

Films

Links

 

Virussen

VS en EU hebben elkaar nodig voor 'cyber- zekerheid'
(2 augustus 2000)
Bedreigingen als het 'I love You'-virus maken duidelijk hoe kwetsbaar het internet is. Om het wereldwijde web beter te beveiligen is mondiale samenwerking vereist. Amerika en de Europese Unie zouden daarbij het voortouw moeten nemen, vinden David Gompert en Maarten Botterman.

Virus I love you krijgt navolging
(10 mei 2000)
Nu het grootste gevaar van het 'I love you'-virus geweken lijkt, worden klonen van het virus verspreid, onder andere namen. Meer dan dertig varianten zijn nu in omloop, met namen als Loveletter-B, Lithuania, Very Funny, BugFix, Mother's day, Virus warning, Virus Alert!!!, No comments, Important! Read carefully, Arab air en antivirusupdate.

Cyberrecht nog in kinderschoenen
(10 mei 2000)
Het I Love You-virus trok een spoor van vernielingen over de wereld. Maar de Filippijnse politie moest een 27-jarige verdachte weer vrijlaten. Wellicht valt hem strafrechtelijk iets te maken wegens diefstal van e-mailadressen. Het in omloop brengen van een computervirus is in de Filippijnen echter geen strafbaar feit.

Virusverdachte Manila weer vrij
(9 mei 2000)
De man die gisteren werd aangehouden op verdenking van het verspreiden van het I Love You computervirus, is vandaag vrijgelaten. Volgens de openbaar aanklager is er onvoldoende bewijs om de 27-jarige bankemployé Reomel Ramones uit Manila vast te houden.

Bijna elke gebruiker van internet is op te sporen
(8 mei 2000)
Ondanks een 'anoniem' emailadres was de hacker snel getraceerd. "Je moet wel heel goed je best doen, wil je uiteindelijk niet traceerbaar zijn op internet."

Filippino's zijn trots op hun hacker
(8 mei 2000)
Het I Love You-virus dat werelwijd bestanden heeft gewist, is vanuit een krottenwijk in Manila verspreid. De Filippino's rouwen niet om het rumoer dat de hacker heeft veroorzaakt.

Verdachte opgepakt in zaak 'I love you'
(8 mei 2000)
De politie in de Filippijnse hoofdstad Manila heeft vanochtend aan man aangehouden die wordt verdacht van betrokkenheid bij het zogeheten 'I Love You-virus', dat sinds vorige week donderdag in de hele wereld computers heeft lam gelegd.

'Een virus maken is een vorm van kunst'
(6 mei 2000)
Wat bezielt iemand om een vernietigend computervirus als ILOVEYOU de wereld over te sturen? Een duik in de psyche van de virusmaker.

Virusvrije jaarwisseling
(27 december 1999)
Wacht niet tot 2000 met uw goede voornemens. Maak voor de jaarwisseling een back-up van uw harde schijf en schaf een goede virusscanner aan, of haal een gratis proefversie van Internet. Aan de vooravond van de overgang naar het jaar 2000 spoken er tal van nieuwe virussen op Internet rond.

Nieuw virus ExploreZip zorgt voor schade
(12 juni 1999)
Grote bedrijven als Micorosoft, Intel, Boeing, Merrill Lynch en Compaq en ook talloze kleinere bedrijven en individuele computergebruikers zijn de afgelopen dagen getroffen door een nieuw computervirus, ExploreZip of ZippedFiles geheten. Het virus, in vaktermen een 'worm' genoemd vanwege de technische eigenschappen van het programma, vernietigt bestanden op de harde schijf van PC's met WIndows 95, 98 en NT en kan ook andere computers in een netwerk besmetten.

Soldaat Taiwan maker CIH-virus
(29 april 1999)
Een Taiwanese universiteit heeft de maker van het CIH-virus geïdentificeerd. Volgens het Tatung Institute of Technology is oud-student Chen Ing-hau verantwoordelijk voor het virus, dat op 26 april jl. voor bijna een miljard gulden aan schade heeft veroorzaakt.

Schade CIH-virus groter dan verwacht
(28 april 1999)
Een miljoen beschadigde PC's en honderden miljoenen guldens aan schade heeft het CIH-virus veroorzaakt. In Azië is de schade door het CIH-virus, ook wel Tsjernobyl-virus genoemd, bijzonder groot.

CIH-virus richt veel schade aan
(27 april 1999)
Vele duizenden bedrijven en particuliere computergebruikers over de hele wereld zijn gisteren door het CIH-virus getroffen. Mikko Hermanni Hyppönen van het Finse antivirusbedrijf Data Fellows vermoedt dat het virus voor miljoenen guldens aan schade heeft veroorzaakt.

Chernobylvirus treft maandag pc's
(24 april 1999)
Virusdeskundigen waarschuwen voor een computervirus dat nog gevaarlijker is dan Melissa. Het CIH-virus, ook wel Chernobyl-virus genoemd, wordt op 26 april actief. Op die dag gebeurde, dertien jaar geleden, de ramp met de kerncentrale in het Oekraïense Tsjernobyl.

Zo beschermt u zich tegen het CIH-virus
(24 april 1999)

Wereldberoemd met een computervirus
(6 april 1999)
De ondergrondse virusgemeenschap op Internet, een internationale subcultuur bestaande uit hackers, hobbyisten en computerdeskundigen die via websites en nieuwsgroepen met elkaar in contact staan, is zwaar aangeslagen door het Melissa-virus. De bekendste w ebsites van de virus underground Codebreakers, Source of Kaos en Virus Exchange zijn op last van de FBI gesloten.

Ontwerper Melissa-virus gearresteerd
(2 april 1999)
De vermoedelijke ontwerper van het computervirus Melissa, dat zich de afgelopen week in een ongekend tempo via e-mail heeft verspreid, is donderdagavond gearresteerd in Trenton, in de Amerikaanse staat New Jersey.

Nieuwe virussen ontdekt
(31 maart 1999)
Het Papa-virus is de jongste schrik op computernetten. Terwijl veel bedrijven en particuliere Internetgebruikers hun computers nog aan het beveiligen zijn tegen het pas ontdekte Melissa-virus, hebben Amerikaanse computerexperts twee nieuwe computervirusse n ontdekt.

Zo beschermt u zich tegen Papa en Ping
(31 maart 1999)

Virus verstoort e-mailverkeer
(30 maart 1999)
Het Internet wordt sinds enkele dagen overspoeld door miljoenen geïnfecteerde e-mailberichten die door een nieuw virus worden verstuurd. Het zogeheten Melissa-virus heeft met name in de Verenigde Staten al voor veel overlast en economische schade gezorgd.

Zo beschermt u zich tegen het Melissa-virus
(30 maart 1999)

Vrij spel voor digitale insluipers
(12 oktober 1998)
Een nieuw programma geeft digitale vandalen vrij spel op de computers van argeloze Internetgebruikers. Wie per ongeluk Back Orifice installeert, geeft de hele wereld toegang tot zijn PC, wat vervelende gevolgen kan hebben. Insluipers kunnen zowel i nformatie vernietigen als kinderporno verspreiden op naam van iemand anders.

NRC Webpagina's
2 augustus 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad