U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Computerbeveiliging

Nieuws

Lekken

Privacy

Hackers

Pentagon

Virussen

Tips

Boeken

Films

Links

Pentagon

Doelwit Pentagon
Het Amerikaanse ministerie van Defensie is van oudsher een geliefd doelwit voor hackers, variërend van tieners met een groot ego tot spionnen op zoek naar atoomgeheimen. Volgens het Pentagon vinden er per jaar zo'n 250.000 digitale inbraakpogingen plaats. 160.000 krakers slagen er jaarlijks in om in de Pentagon-computers binnen te komen.

Websites Pentagon zijn lek
(31 oktober 1998)
Verschillende Amerikaanse overheids- en militaire websites zijn lek. Als gevolg van dit probleem kunnen onbevoegden alle documenten bekijken op de Internetcomputers van onder meer het Pentagon, de Amerikaanse luchtmacht, de ruimtevaartorganisatie NASA en het laboratorium van het ministerie van Energie. Onder meer persoonlijke e-mail voor militairen en gevoelige informatie over de technische infrastructuur van het militaire computernetwerk zijn openbaar geworden.

Pentagon zaait paniek over virtuele cyberaanvallen
(10 oktober 1998)
Terroristische aanslagen omdat er te veel informatie over militaire bases op Internet staat. Kwaadaardige hacker die knoeien in medische dossiers van soldaten. Gecoördineerde aanvallen op computernetwerken van het leger. Wie de persberichten van het Pentagon leest, krijgt de indruk dat er een ware veldslag in cyberspace woedt.

VS willen hackers aanpakken
(30 april 1998)
Een nieuwe 'inbraak' in de computersystemen van het Pentagon en de NASA heeft geleid tot grote opschudding. De Amerikaanse overheid slaagt er maar niet in haar netwerken te beveiligen.

Datastream Cowboy en Analyzer
Halverwege de jaren negentig werden de computers van het Pentagon onveilig gemaakt door een hacker die er keer op keer in slaagde door de beveiliging heen te breken en vrij toegang had tot atoomgeheimen, vliegvelden en kerncentrales. De Verenigde Staten dachten met een gevaarlijke meesterspion of terrorist van doen te hebben en zetten alles op alles om de nauwelijks traceerbare computerkraker te vangen. Dat lukte pas na 13 maanden. De spion bleek een 16-jarige schooljongen uit Engeland te zijn die onder de schuilnaam Datastream Cowboy het Net onveilig maakte. In 1997 werd Richard Pryce (Datastream's echte naam) tot een boete van 2.000 pond veroordeeld. Volgens zijn advocaat ging het om een uit de hand gelopen grap naar analogie van de film WarGames. (Voor meer informatie zie: Targeting the Pentagon.)

Een paar jaar later werd het Pentagon weer opgeschrikt door een serie inbraken. Staatssecretaris van Defensie Hamre sprak van de "meest georganiseerde en systematische aanvallen op het Pentagon ooit". Toen de Secret Service begin 1998 in een inval deed in de woning waar de hackers zich bevonden, troffen ze twee middelbare scholieren van 16 en 17 aan die onder leiding van de 18-jarige Analyzer (Ehud Tenebaum), een Israelische dienstplichtige, honderden militaire computers hadden gekraakt. (Zie: Cyberaanval op het Pentagon.)

Computers Pentagon gekraakt
(23 april 1998)
Hackers hebben ingebroken in de computers van het Pentagon en de ruimtevaartorganisatie NASA en zeggen de gestolen data aan buitenlandse regeringen of terroristische groepen te verkopen.

Waardering voor kraker van computer Pentagon
(20 maart 1998)
De Israelische premier Netanyahu heeft gisteren de woensdag in Israel gearresteerde computerkraker Ehud Tenebaum geprezen. ,,Erg goed'', aldus Netanyahu, gevraagd naar de computerkraak, waaraan hij direct toevoegde: ,,Maar ook heel gevaarlijk''.

Cyberaanval op het Pentagon
(10 maart 1998)
Na een besloten persconferentie van het Pentagon, waar alleen journalisten van militaire bladen en toonaangevende persbureaus als Reuters en AP waren toegelaten, verschenen eind vorige maand een paar alarmerende berichten over een 'cyberaanval' op militaire computers in de media.

NRC Webpagina's
31 oktober 1998

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad