U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Computerbeveiliging
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Computerbeveiliging

Nieuws

Lekken

Privacy

Hackers

Pentagon

Virussen

Tips

Boeken

Films

Links

Virussen

CIH-virus richt veel schade aan

update: Reuters en CNN melden dat bekend is geworden dat in Azië de schade door het CIH-virus bijzonder groot is. In Zuid-Korea zijn 240.000 tot 600.000 computers door het virus getroffen. Het Zuidkoreaanse Ministerie van Informatie vermoedt dat twee a drie procent van de acht miljoen computers in het land besmet zijn. In China heeft CIH volgens de plaatselijke media 100.000 PC's beschadigd.

MARIE-JOSÉ KLAVER <klaver@nrc.nl>

ROTTERDAM, 27 APRIL. Vele duizenden bedrijven en particuliere computergebruikers over de hele wereld zijn gisteren door het CIH virus getroffen. Mikko Hermanni Hyppönen van het Finse antivirusbedrijf Data Fellows vermoedt dat het CIH-virus voor miljoenen guldens aan schade heeft veroorzaakt.

Hyppönen sprak gisterochtend in een discussiegroep op Internet al van honderden meldingen van gewiste harde schijven en kapotte computers als gevolg van het virus uit onder meer Zuidoost-Azië, Afrika en Europa. Inmiddels heeft Data Fellows een kleine duizend meldingen van bedrijven over het virus ontvangen.

In Maleisië zijn twaalf van de zestig beurshandelaren die het land rijk is met het oorspronkelijk uit Taiwan afkomstige CIH-virus besmet, wat tot gevolg had dat de aandelenhandel vertraging ondervond. In Singapore zijn volgens de staatstelevisie 150 gevallen van schade door het virus gemeld.

Het CIH-virus heeft voor zover bekend veel minder computers getroffen dan het Melissa-virus dat een maand geleden voor veel overlast zorgde. De schade die het CIH-virus aan PC's veroorzaakt, is echter veel ernstiger dan het effect van Melissa. Het CIH-virus vernietigt gegevens op de harde schijf en maakt in veel gevallen ook de processor van de computer kapot. Het virus wordt ook wel Chernobyl-virus genoemd omdat de meest voorkomende variant actief werd op 26 april, de 'verjaardag' van de ramp in de kerncentrale in het Oekraïense Tsjernobyl.

Zoals werd verwacht door virusdeskundigen heeft het Chernobyl-virus in de Verenigde Staten relatief weinig schade veroorzaakt. Veel Amerikaanse bedrijven hebben onlangs hun antivirussoftware geactualiseerd naar aanleiding van het Melissa-virus. Het Computer Emergency Response Team (CERT) uit de Amerikaanse staat Pennsylvania heeft 17 meldingen van Amerikaanse bedrijven ontvangen, waarbij in totaal 38 computers zijn beschadigd.

Getroffen gebruikers en bedrijven reageerden vaak wanhopig omdat het Chernobyl-virus gegevens heeft gewist of hun PC onherstelbaar heeft beschadigd. In de nieuwsgroep alt.comp.virus doen tientallen getroffen computerbruikers, onder wie systeembeheerers van universiteiten en Internetaanbieders, verslag van de schade die het CIH-virus heeft veroorzaakt. Antivirusbedrijf Data Fellows deed een oproep in alt.comp.virus om besmettingsgevallen en de schade bij hen te melden. ,,Ik heb mensen gesproken die, letterlijk, huilden aan de telefoon. Een vrouw wier poëziebundel bijna af was en volledig verloren is gegaan, een man wiens proefschrift was vernietigd. Ze waren er kapot van'', aldus Hyppönen van Data Fellows.

Zo beschermt u zich tegen CIH/Chernobyl

NRC Webpagina's
27 april 1999

Is het CIH-virus uitgewerkt?

De meest voorkomende variant van het CIH-virus, CIH 1.2, is voor dit jaar uitgewerkt. Op besmette PC's die 26 april jl. niet zijn aangezet en waarop geen actuele virusscanner is geïnstalleerd, wordt het virus volgend jaar op 26 april actief.

Computers die met een andere variant van het CIH- of Chernobylvirus besmet zijn, lopen nog steeds het risico kapot te gaan. Sommige varianten van het virus worden elke maand op de 26e actief, andere worden alleen op 26 april of 26 juni actief.

Een goede virusscanner is dus nog steeds noodzakelijk.

Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad