Begin tekst
NIEUWS
TEGENSPRAAK
SUPPLEMENT
DOSSIERS
ARCHIEF
ADVERTENTIES
SERVICE

EVJ
Overzicht

Vragen & Opmerkingen

Begrippenlijst:
A, B, C, D, E,
F, G, H, I, J,
K, L, M, N, O, P,
Q, R, S, T, U,
V, W, X, Y, Z

REACTIES,
SUGGESTIES,
VRAGEN.....

Wie wil reageren op deze rubriek, wie suggesties heeft of vragen wil stellen naar aanleiding van wat er is behandeld, kan dit doen door een e-mail te sturen naar evj@nrc.nl. Wij antwoorden zo snel mogelijk.

Jan Pleus
Rolf Schöndorff

Een selectie van vragen en antwoorden


29 mei 1998

Geachte heren Pleus en Schöndorff,

Ik zou i.v.m. een overname van een drogisterij graag willen weten welke factoren de prijs van de goodwill bepalen en i.v.m. de waardering van de voorraad welk criterium je moet aanleggen voor al dan niet courante voorraad.

Ik hoop dat u mij hier een antwoord op kunt geven.

Bij voorbaat hartelijk dank,

Rob van de Laar

P.S Als jullie een goed boek of website kunnen aanraden dan houd ik mij van harte aanbevolen.

Beste Rob,

In het algemeen wil men goodwill in 5 jaar kunnen afschrijven; bepaal de gemiddelde winst over de afgelopen 3 jaar, trek daarvan een redelijk ondernemersloon af, vermenigvuldig de rest met 5. Voorbeeld: stel winst 100.000, ondernemersloon 75.000; resteert 25.000; dit x 5 = 125.000 voor de waarde van de goodwill.

Al dan niet courant lijkt me sterk branche-afhankelijk. Probeer ook eens de site van de Rabobank, waar je zakelijke vragen kunt stellen.

Vriendelijke groet,

Rolf Schöndorff


29 mei 1998

Geachte Heren,

Ik ben op zoek naar de prijscorrecties, of inflatie aktor (%) vanaf 1993 tot heden. Enig idee waar ik dit zou kunnen vinden. Ik heb al bij het CBS ingelogged maar kon niets vinden. Uw hulp zou enorm op prijs worden gesteld.

Met vriendelijke groeten,

Leo Roos

Beste Leo,

DE inflatiecijfers zijn inderdaad moeilijk te vinden; er zijn verschillende soorten prijsindexen (consumentenprijzen, groothandelsprijzen, huizenprijzen etc); algemeen wordt de consumentenprijsindex gehanteerd; deze is ongetwijfeld te vinden op de CBS-site en in het Statistisch Jaarboek (hoofdstuk 7 tabel 1).

Voor de laatste zes jaar is deze index (basis 1990=100):

1997	119 (geschat)
1996	116,8
1995	114,4
1994	110,4
1993	107,8
1992	105,3
Vriendelijke groet

Rolf Schöndorff


24 mei 1998

Hallo Jan en Rolf,

ik heb een vraagje over de euro en mijn computer. het schijnt dat er een nieuw teken is voor de euro, ik schijn dat op internet te kunnen vinden, maar waar ?!?!

Groetjes Paul Liebregts

pablo@zeelandnet.nl

Beste Paul,

Toevallig stond juist vrijdag j.l. in de rubriek 'Op weg naar de euro' (NRCH) e.e.a. over het euroteken, met als vindplaatsen:
Europese Unie
Microsoft
Hewlett-Packard

Vriendelijke groet,

Rolf Schöndorff


21 mei 1998

Beste heren,

Ik ben student aan de HEAO in Amsterdam en heb samen met een aantal medestudenten een marketingplan voor een bedrijf moeten schrijven. Nu heeft dit bedrijf als rechtsvorm een Cooperatie b.a. Maar gebleken is uit onze analyses dat deze vorm te weinig slagvaardig is en zeker in de toekomst problemen zal opleveren. Nu vroegen wij ons af welke andere rechtsvorm zal dan de beste zijn en zullen de leden ook kunnen accepteren. Misschien dat u een antwoord weet?

Bij voorbaat hartelijk dank,

Elma Schouten

Beste Elma,

Op een dergelijke vraag kunnen wij je HET antwoord niet geven. Daarvoor zijn er teveel subjectieve afwegingen in het geding. Je zult een aantal rechtsvormen op een rijtje moeten zetten plus hun typische kenmerken. Vervolgens formuleer je de kriteria waaraan jullie bedrijf moet voldoen en dan maak je een keuze. Een voorbeeld van zo'n afweging: de stap van coöperatie naar een nv zal al snel te groot zijn omdat de leden van de coöp, die dan aandeelhouder worden, zullen vinden dat hun zeggenschap teveel ingeperkt wordt. Dus een bv (met aandelen op naam) ligt al meer voor de hand. Maar wat accepteren de leden van de coöp wel en wat niet?

Sterkte ermee, vriendelijke groet,

Rolf Schöndorff


20 mei 1998

Geachte Pleus en Schöndorff,

Ik ben Martijn Schouten en ik loop al een tijdje rond met een vraag, en mijn economieleraar weet het antwoord niet, de vraag luidt: wat is nu exact de invloed van de televisie op de Nederlandse samenleving op economisch gebied? Ik hoop dat U het antwoord wel weet, en dat U mij hiervan bericht.

Met vriendelijke groeten,

Martijn Schouten

Beste Martijn,

Ik denk dat over die - overigens heel interessante - vraag wel een boek geschreven kan worden. De TV heeft immers op allerlei manieren invloed op (de economische aspecten van) onze samenleving. Je zou een onderscheid kunnen maken in de productiekant van de TV en de consumptiekant. Wat het eerste betreft: de TV is een bedrijfstak waar tal van soorten producenten producten leveren en werkgelegenheid scheppen. Aan de andere kant is er de invloed op het consumtpiepatroon en de leefstijl van mensen: TV bbeïnvloedt je dag-indeling, je koopgedrag: TV concurreert met andere bezigheden en met andere producten (boeken, films, musea, uitgaan). TV beïnvloedt je kijk op politiek, op de samenleving, ook internationaal. Je zou eens de dagindeling/tijdsbesteding van een scholier vroeger (zonder TV) en nu tegenover elkaar kunnen zetten. Als je zo een tijdje doorredeneert kom je zelf wel verder tot een redelijke beantwoording van jouw zeer 'ruime' vraag.

Succes en vriendelijke groet,

Rolf Schöndorff


20 mei 1998

Ik ben een derdejaars student financiële economie aan de Universiteit van Amsterdam. In dit trimester wil een werkstuk schrijven over het terugkopen van aandelen bij bedrijven in Nederland. Ik zou omtrent dit onderwerp graag wat meer willen weten. Wellicht heeft u goede tips waar ik op het net kan kijken of eventueel andere relevante infomatie. Bij voorbaat dank.

Hoogachtend,

Remco Mersmann

Beste Remco,

Vraag het eens aan de afdeling voorlichting van de AEX in Amsterdam. Of kijk in een van de vele boeken over beurzen en effecten die de laatste tijd zijn verschenen. Een al langer bestaand handboek: Beurs en effecten, uitgever Contact Amsterdam.

Vriendelijke groet,

Rolf Schöndorff


2 mei 1998

Geachte heren Pleus en Schöndorff,

Ik ben een student aan de hogeschool Eindhoven en ik zit met twee vragen waarop ik hoop bij u antwoord op te vinden.

Vraag 1:

Hoe werken clickfondsen en voor wie kunnen deze fondsen aantrekkelijk zijn?

(Bestaan er ook alternatieven)

Vraag 2: Waarom realiseren verzekeraars en banken grote omzetten op het terrein van de diverse lijfrenteproducten?

Bij voorbaat dank,
Marc van Hoof

Beste Marc,

De uitleg van de werking van clickfondsen is te omvangrijk en te ingwikkeld voor een mailtje; schrijf aan Robeco in Rotterdam of ga naar de Rabobank of een andere bank en vraag een folder/prospectus, daarin staat het haarfijn uitgelegd; als je dan een detail niet begrijpt kun je dat alsnog aan ons vragen.

Clickfondsen kunnen aantrekkelijk zijn voor mensen die wel van de koersstijging van aandelen willen profiteren maar die hun risico willen beperken; voor de grotere veiligheid betaal je een prijs: ongeveer een procent of acht. Alternatief is zelf zo'n fonds nabootsen door neerwaartse koersrisico's met put-opties af te dekken; bewerkelijk en ook duur.

Vraag 2: omdat deze producten fiscaal bevoordeeld worden; als je als je relatief jong bent een koopsom stort die later als een lijfrente wordt uitgekeerd, mag je deze nu (terwijl je een hoog belastingtarief betaalt) voor de inkomstenbelasting als aftrekpost opvoeren; over de lijfrente, later, moet je wel belasting betalen maar dat is meestal een lager tarief omdat ouderen een lager tarief betalen. Een van onze bijdragen in Economie voor jou van 12 januari behandelt dit vraagstuk n.a.v. een artikel van de staatsecretaris van EZ ( van Wijnbergen) in ESB; hij pleitte voor afschaffing van deze zeer grote subsidie.

Rolf Schöndorff


2 mei 1998

Hi, ik ben Willem uit Amsterdam en heb bijna mijn eerste jaar economie achter de rug. Ik heb op mijn Gymnasium opleiding geen economie gehad maar heb dat dit jaar op de HAVO ('k ben 2X blijven zitten) wel!

En ja, ik hou echt van het vak! Dit jaar heb ik veel geleerd, ook van jullie boek, "Economie voor HAVO".

Nou is mijn vraag de volgende:

Wat is nou de beste manier om (met het boek?) het Centraal Examen voor te bereiden?

Alvast bedankt.

W.

Beste Willem,

Leuk dat je van het vak bent gaan houden; het is ook best interessant. De beste manier om het CS voor te bereiden:

 • 1. Leer de hoofdstukken uit het boek, waarbij je je in de eindfase beperkt tot de samenvattingen en de begrippenlijsten

 • 2. Maak veel oefeningen uit het werkboek

 • 3. Maak veel examens uit de examenbundel

 • 4. Lees de economisch-financiële berichten in de krant, ik neem aan dat je nrch leest, en ga na of je ze begrijpt; probeer wat je niet begrijpt in je boek na te zoeken of vraag het aan je docent;

 • 5. Volg onze rubriek Economie voor jou op de website.

  Kortom, je moet met het vak bezig zijn, alleen de zaken 'leren' helpt niet, je moet het verwerken, je moet problemen leren opossen.

  Succes ermee, laat ons tzt horen of het gelukt is,

  vriendelijke groet

  rolf schöndorff

  De laatste reacties
  Meer reacties uit 1998 - 4
  Meer reacties uit 1998 - 3
  Meer reacties uit 1998 - 2
  Meer reacties uit 1998 - 1
  Reacties uit 1997
  Reacties uit 1996

 • Bovenkant pagina
  NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD / Pleus & Schöndorff (2 juni 1998/ web@nrc.nl)