U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Wegens 'plundering'

Ex-president Filippijnen gearresteerd

Door onze correspondent
SINGAPORE, 25 APRIL. De Filippijnse ex-president Joseph Estrada is vandaag gearresteerd en gevangen gezet op verdenking van 'plundering van de economie' van de Filippijnen.

De aanklacht is geformuleerd door het Anti-Corruptie Hof van de Filippijnen. Volgens de aanklagers sluit deze uit dat Estrada op borgtocht vrijgelaten kan worden. Estrada's advocaten bestrijden dat.

Een politiemacht van 2.000 man begeleidde de arrestatie. Nog eens 4.000 man oproerpolitie werd achter de hand gehouden. Zo'n 5.000 volgelingen van de op wegens corruptie 20 januari afgezette president probeerden tevergeefs zijn arrestatie te verhinderen. In geblindeerde auto's, omstuwd door honderden politiemannen, werden Estrada en enkele familieleden naar het hoofdkantoor van politie vervoerd waar vingerafdrukken en politiefoto's werden genomen. Daarna zou hij naar een gevangenis worden gebracht in afwachting van zijn proces.

Estrada wordt ervan verdacht tabaksaccijnzen in eigen zak te hebben gestoken, valse namen te hebben gebruikt en valse aangifte te hebben gedaan van zijn bezittingen. Estrada, een voormalige filmster, zou in zijn 31 maanden durende bewind ruim vier miljard peso (200 miljoen gulden) hebben vergaard. In de rechtszaak tegen hem zal het vooral om 'plundering' draaien. In de Filippijnen is dit gedefinieerd als "systematische corruptie gedurende vervulling van een ambt waarbij de opbrengst meer is dan vijftig miljoen peso (2,5 miljoen gulden)". Hierop staat in theorie de doodstraf. In Estrada's geval wordt een doodvonnis overigens hoogst onwaarschijnlijk geacht. De arrestatie van Estrada hing al geruime tijd in de lucht. Vorige week lieten de aanklagers vijf van de acht punten op de aanklacht tegen de ex-president vallen om zo de vertragingstactiek van zijn advocaten te ondergraven en zich op de zwaarste aanklacht, die van plundering, te kunnen richten. Estrada heeft zich niet tegen zijn arrestatie verzet. Hij is overtuigd van zijn onschuld. "Ik heb niets verkeerd gedaan en ik ben ook niet van plan te ontsnappen", zei de ex-president.


Zie ook:

Afgezette Estrada geeft nog niet op (23 januari 2001)
Filippijnen: een lijk in elke kast (23 januari 2001)
Arroyo nu president van Filippijnen (22 januari 2001)
Een glimlach bij de achterdeur van zijn paleis (22 januari 2001)
President Gloria Macapagal Arroyo: 'Bereid tot opoffering' (22 januari 2001)
Machtswisseling in de Filippijnen (20 januari 2001)
Leger Filippijnen laat Estrada vallen (19 januari 2001)
Filippijnen eisen vertrek president (17 januari 2001)
De straat is weer aan zet in proces Estrada (17 januari 2001)

NRC Webpagina's
25 APRIL 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad