U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  K O R T   N I E U W S
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Bush moet beslissen over ASML
Goedkeuring van de overname van het Amerikaanse technologiebedrijf Silicon Valley Group door ASM Lithography heeft wederom vertraging opgelopen. President Bush moet nu zelf de knoop doorhakken.

Organon verhuist van Oss naar VS
Het farmaceutisch bedrijf Organon, dochter van Akzo Nobel, gaat zijn internationale hoofdkantoor verplaatsen van Oss naar New Jersey. Organon wil zich daarmee een betere positie verwerven in de Verenigde Staten, waar het bedrijf zijn omzet enorm heeft zien stijgen het afgelopen jaar.

Boonstra pleit zich vrij in tv-optreden
Voorkennisadvocaten vinden dat Cor Boonstra een sterke verdediging heeft in een eventuele zaak wegens handel in aandelen Endemol met misbruik van voorkennis. Voorzitter A. Docters van Leeuwen van de beurstoezichthouder STE verzekerde vanochtend echter dat hij bij de aangifte vorige maand "niet over één nacht ijs is gegaan".

Langere werkweek bij politie
Politieagenten mogen voortaan kiezen of ze langer willen werken dan gebruikelijk. In de gisteren afgesloten CAO is besloten dat politieagenten die dat willen 38, of zelfs 40 uur per week mogen gaan werken. De maatstaf blijft echter 36 uur.

Begrotingsregels van Zalm onder groeiende druk
Minister Zalm (Financiën, VVD) komt onder steeds grotere druk van de bewindslieden van PvdA en D66 te staan om de begrotingsregels van het kabinet eenmalig open te breken. Binnen het kabinet gaan steeds meer stemmen op om de loonsverhoging voor ambtenaren los te koppelen van andere gewenste extra uitgaven. Hierdoor moet meer ruimte ontstaan voor het oplossen van problemen in het onderwijs en de gezondheidszorg.

Ziekenhuizen gaan staken voor betere CAO
De vakbonden beginnen op 7 mei met stakingen en werkonderbrekingen in de ziekenhuizen. Alleen als de werkgevers voor 2 mei ingaan op hun eisen voor een nieuwe CAO zijn de bonden bereid de acties op te schorten. De werkgevers stapten begin deze maand uit het CAO-overleg, toen bleek dat de bonden niet wensten te praten over verlenging van de werkweek van 36 tot 38 uur.

PG Van Daalen kritiseert politiek
Het is "heel zorgwekkend" dat de politiek zich bemoeit met de wijze waarop justitie grote strafzaken afhandelt. Procureur-generaal T. van Daalen vindt dat het parlement er meer vertrouwen in moet hebben dat justitie haar "uiterste best doet". Het lopende, door de politiek afgedwongen IRT-onderzoek vindt hij een onzinnige, kansloze onderneming.

'Belasting bedrijf moet omlaag'
De centrale werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland willen dat het kabinet geld vrijmaakt om de vennootschapsbelasting terug te brengen van 35 naar 30 procent. Volgens hen besteedt het kabinet bij de huidige begrotingsbesprekingen te weinig aandacht aan een versterking van de economie.

Nationaal cadeau prinselijk paar
Het Nationaal Oranje Comité onder leiding van burgemeester Deetman van Den Haag wil prins Willem-Alexander en Máxima op hun huwelijksdag een nationaal feest en cadeau aanbieden. Het cadeau bestaat uit een geschenk voor het paar zelf en geld voor een maatschappelijk doel. Ideeën voor cadeaus kunnen per post of internet worden ingediend.

Cultuurfonds van Van den Ende
Met een particulier cultuurfonds, de VandenEnde Foundation, gaat tv- en theaterproducent Van den Ende de Nederlandse kunst jaarlijks met 20 miljoen gulden steunen. Dat maakte hij vanochtend in Amsterdam bekend.

Djukanovic zet referendum door
De Montenegrijnse president Milo Djukanovic zet het referendum over onafhankelijkheid voor de Joegoslavische deelrepubliek toch door, ondanks internationale druk. Zijn tegenstanders dreigen het referendum te boycotten.

EU-akkoord over openbaarheid
Lidstaten van de Europese Unie kunnen zelf beslissen over openbaarmaking van stukken. Voorwaarde is dat zij tevoren het land of de instantie consulteren waarvan een document afkomstig is.

Buien
Veel bewolking en enkele buien, maar vooral in het westen 's middags ook zon. Matige tot vrij krachtige zuidwestenwind. Middagtemperatuur rond 13 graden. Vooruitzichten tot en met maandag: Af en toe buien. Weinig verandering in temperatuur


NRC Webpagina's
25 APRIL 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad