U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Veel Turken benijden de viespeuk uit Big Brother
Ook Turkije heeft zijn Big Brother. Het land is in de greep van Hülya, Murat en de erotische veelvraat Melih. De Turkse waakhond voor de media, RTÜK, is echter minder enthousiast.

'Overheid voert wanbeleid inzake UMTS'
De vijf aanbieders van mobiele telefonie in Nederland verwijten de Nederlandse overheid wanbeleid met betrekking tot de plaatsing van antennes voor gevanceerde mobiele telefonie (UMTS) .

Financiële bellenblazerij
De bedrijfsbalans is opgepompt. De financiële buffers ook. De waarde van cruciale bezittingen is de afgelopen maanden dramatisch gedaald. En KPN torst meer dan 25 miljard euro schuld met zich mee. De actie handje contantje en wat financieel bellenblazen moeten op korte termijn soelaas bieden. Is er leven na de BBB-rating?

KPN door schulden in financiële ademnood
Kan KPN op tijd zijn schuldenlast naar beneden brengen? Analist Duncan Warwick-Champion van kredietbeoordelaar Standard & Poor's denkt dat het mogelijk is. "Maar er zijn nog wel stappen te nemen. De rating van KPN blijft onder druk staan", zegt hij. Standard & Poor's ontnam KPN in januari zijn zogeheten A-status en gaf het telecombedrijf de kredietclassificatie BBB. Daardoor moet KPN meer rente betalen over nieuwe leningen.

One.Tel daagt dominant KPN uit
Het Australische telecombedrijf One.Tel daagt KPN uit. Klanten van de Nederlandse dochter kunnen vanaf maandag gratis bellen, zes maanden lang, vijf uur per maand. Met de actie wil het telecombedrijf marktaandeel veroveren op KPN, dat in Nederland de 'vaste' telefonie domineert. Volgens One.Tel houdt KPN de snelle liberalisering van de vaste telecommarkt tegen. "Actie is de enige mogelijkheid om de markt alsnog open te gooien."

Alles behalve een willoos werktuig
De dramaserie Wilhelmina, die maandag begint, zal bij met name oudere kijkers veel herkenning oproepen. Hoofdrolspeelster Anne-Wil Blankers ís Wilhelmina.

Boeken gestolen
Zeker vijfhonderd oude boeken zijn uit de historische Teresiana- bibliotheek in het Italiaanse Mantua gestolen. Dat moet gebeurd zijn nadat de bibliotheek twee jaar geleden wegens herstelwerk werd gesloten. De collectie van de bibliotheek omvat negenduizend boeken, waarvan er een aantal uiterst zeldzaam is. De waarde van de verdwenen boeken varieert van vijfhonderd tot vele duizenden guldens per stuk.

Grundig schrapt honderden banen
Het Duitse elektronicabedrijf Grundig wil 900 banen schrappen, waarvan 600 bij het hoofdkantoor in Neurenberg en 200 bij een fabriek in Bayreuth. De productie van televisies wordt mogelijk naar het buitenland verplaatst. Grundig heeft zijn jaarcijfers nog niet bekendgemaakt, maar volgens berichten in de pers boekte het concern vorig jaar een verlies van 80 miljoen D-mark (90 miljoen gulden). Over het lopende jaar zou een vergelijkbaar verlies verwacht worden. (AP)

Verlies Sopheon loopt op
Het Britse softwarebedrijf Sopheon, dat ook in Amsterdam een beursnotering heeft, heeft vorig het negatieve bedrijfsresultaat zien oplopen van 1,7 naar 6,8 miljoen pond sterling (24,2 miljoen gulden). De omzet steeg fors van 1,5 naar 7,8 miljoen pond. Sopheon is snel gegroeid. Eind 1999 werkten er nog 40 mensen, eind vorig jaar 250. Het bedrijf zette vorig jaar voet op Amerikaanse bodem door de overname van het onderzoeksbureau Teltech Resource Network. (ANP)

Randstad stopt met Hedson
Uitzendconcern Randstad stopt in Nederland met Hedson, het virtuele uitzendbureau dat in maart vorig jaar met werd opgericht. Volgens Randstad verliep de ontwikkeling te traag. In Groot-Brittannië, het enige land buiten Nederland waar Hedson actief is, gaat het virtuele uitzenden wel door. Een woordvoerder beschouwt de investering (35 miljoen gulden) niet als weggegooid geld. Het meeste geld zit in de technologie om het project op te zetten. "En die blijft bij ons", aldus de zegsman. (ANP)


Katholieken kunnen tegenwoordig een pauselijke zegen voor huwelijk, doop of communie op internet bestellen. De paus zelf komt daar overigens niet aan te pas, het Vaticaan besteedt de verspreiding van de zegenwensen namelijk uit aan winkels in religieuze artikelen in Rome. Die rekenen voor verzending van een zegen 57 tot 99 gulden. Voor dat bedrag krijgt de koper een luxe uitgevoerd document met een portret van de kerkvorst. De documenten die de winkel San Michele Arcangelo aanbiedt, zijn tijdens het jubeljaar 2000 ingezegend.
(www.sanmichelearcangelo.com)

NRC Webpagina's
31 MAART 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad