U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Bestuurslid Vlaams Blok stapt op na tv- optreden
De vice-voorzitter van het extreem-rechtse Vlaams Blok, Roeland Raes, is gisteren afgetreden naar aanleiding van uitlatingen op de Nederlandse televisie. Raes sprak maandagavond in het programma Netwerk twijfel uit over de omvang en het systematisch karakter van de jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog en de authenticiteit van het Dagboek van Anne Frank.

Geld geëist van Ocean Warrior-film
Medewerkers van de stopgezette film Ocean Warrior zijn vandaag begonnen met juridische procedures tegen de financier. Inzet is de betaling van uitstaande rekeningen.

Toekomst Formule I op het spel
De toekomst van de Formule I staat op het spel. De autofabrikanten DaimlerChrysler, BMW, Fiat, Renault en Ford hebben gedreigd buiten de Formule I een eigen racecompetitie te beginnen. Zij willen verhinderen dat de races in handen vallen van de Duitse tv-magnaat Leo Kirch.

France Telecom koopt eigen aandelen terug voor hoge prijs
De Britse telecomreus Vodafone heeft vanochtend overeenstemming bereikt over de verkoop van zijn belang van bijna 10 procent in France Telecom voor 11,6 miljard euro (25,5 miljard gulden). Het belang wordt teruggekocht door France Telecom zelf, met geld dat begin deze maand is opgehaald met de beursgang van mobiele telefoniedochter Orange. De prijs die de Fransen voor de aandelen betalen ligt vijftig procent boven de huidige beurskoers.

Hooguit standje voor Bill Gates
Het tij voor Microsoft is gekeerd. Zelfs rechter Jackson ligt nu onder vuur.

Hagemeyer uit handel in pc's en software
Hagemeyer, een distributeur van producten als kabels en stekkers, gaat zijn Australische dochterbedrijf Tech Pacific verkopen aan een concurrent of zelfstandig naar de Australische beurs brengen. Tech Pacific heeft een omzet van zo'n 3,6 miljard gulden, ongeveer een vijfde van omzet van Hagemeyer.

Schelden op een Arabisch eiland
Wat moet de Arabische Natie denken van het bezoek van de nieuwe Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Colin Powell aan de regio, een week na de bombardementen op Irak? Is Bush minder pro- Israëlisch dan Clinton? Kijk vanavond naar Meer dan één mening op Al-Djeziera.

Programmamakers: Radio 1 moet op AM blijven
De programmamakers van Radio 1 verzetten zich tegen de nieuwe frequentieverdeling die op 1 april in werking treedt. De nieuws- en actualiteitenzender van de publieke omroep vreest voor een verlies van 1 miljoen luisteraars als Radio 1 van de middengolf verdwijnt.

Celstraf voor Iraanse journalist
De bekende Iraanse hervormingsgezinde journalist Massud Behnud is door het perstribunaal in Teheran tot 19 maanden gevangenis veroordeeld wegens "het verspreiden van leugens" en "belediging van officiële leiders". Dit betreft artikelen waarin de journalist gevoelige onderwerpen aan de kaak stelt zoals de voor vrouwen verplichte hoofdbedekking. Behnud (52) werd tevens schuldig bevonden aan bezit van drugs en alcohol. (AFP)

AT&T verkoopt kabelsystemen
Het Amerikaanse telecomconcern AT&T heeft een deel van zijn breedbandkabelsystemen van de hand gedaan. Koper is het Amerikaanse tv- bedrijf Mediacom Communications, dat 2,22 miljard dollar (5,3 miljard gulden) neertelt voor activiteiten in de staten Georgia, Illinois, Iowa en Missouri. Mediacom krijgt daardoor de beschikking over 840.000 abonnees. Op de lange termijn wil het bedrijf ook kabelsystemen in de grote steden in de Verenige Staten bezitten en bij de top acht van de grootste kabelbedrijven in de VS behoren. Ook heeft AT&T het aandeel van 10 procent in Japan Telecom verkocht. De transacties moeten de schuldenlast van AT&T van 46 miljard dollar verlichten. (ANP)

JDS Uniphase schrapt 3.000 banen
Het Canadese bedrijf JDS Uniphase, leverancier van componenten voor glasvezelnetwerken in de telecomsector, gaat ongeveer 3.000 arbeidsplaatsen schrappen. Het merendeel daarvan komt voor rekening van productiebedrijven in Ottawa en San José in de Amerikaanse staat Californië. JDS liet gisteren weten dat de moeilijke marktomstandigheden "een gelegenheid bieden om de efficiëntie te verbeteren". Volgens het bedrijf zijn de vooruitzichten nog steeds heel gunstig. Beleggers lijken daar minder zeker van. De beurskoers van JDS daalde gisteren op Wall Street met bijna 10 procent. (ANP)

Winst Telefónica is gestegen
Het Spaanse telecomconcern Telefónica heeft vorig jaar een stijging van de winst voor belasting geboekt van 2,64 miljard euro tot 2,87 miljard euro (6,3 miljard gulden). De nettowinst ging omhoog van 1,8 miljard euro tot 2,5 miljard euro. De omzet nam toe van 23 miljard euro tot 28,5 miljard euro. Telefónica zegt de winst te hebben behaald, ondanks de afkoelende economie het afgelopen jaar. (AP)

Devote boekt omzetgroei en nettoverlies
De omzet van automatiseerder Devote is vorig jaar gestegen met 76 procent tot 24,7 miljoen euro (54 miljoen gulden). Het nettoverlies kwam echter uit op ruim 2 miljoen gulden, tegen een winst van 1,9 miljoen in 1999. Reden daarvoor is de overname van de internetbedrijven Insite en Interchange vorig jaar en de reorganisatie die daarmee gepaard ging. Devote zal dit jaar snijden in het personeelsbestand. De groei blijft achter bij de verwachtingen, waardoor zo'n 10 procent van de 375 banen zal worden geschrapt. (ANP)

Gsm-bedrijven bekijken samenwerking
Ook Nederlandse mobiele telefoniebedrijven gaan kijken of samenwerking mogelijk is om zo geld te besparen bij de bouw van een netwerk voor snel mobiel internet. Mobiele Netwerkoperators Nederland (MoNet) inventariseert of de belbedrijven met elkaar willen samenwerken. Dat heeft een woordvoerder van MoNet gisteren gezegd. (ANP)


Het vandaag aangeboden, volledige rapport van de commissie-Oosting, die onderzoek verrichtte naar de vuurwerkramp in Enschede, staat in pdf- formaat op de eigen website van de onderzoekscommissie. Voor wie op het rapport wil reageren, is er een gastenboek. Eerder plaatsten tientallen betrokkenen bij de vuurwerkramp al reacties in het gastenboek. Die zijn nog steeds te lezen.
(www.co-vuurwerkramp.nl)

NRC Webpagina's
28 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad