U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

'CZ-spotje misleidend'
De Reclame Code Commissie vindt dat een spotje van CZ Zorgverzekering over verkorting van wachttijden bij ziekenhuizen "te absoluut en daardoor misleidend" is. Dat heeft de klager, het Maasziekenhuis in Boxmeer, bekendgemaakt.

Pornovrij internet is een illusie
De vraag van ouders naar filters om hun kinderen uit de buurt te houden van sekssites of geweld op internet, is klein. Stel je voor dat ze zelf niet meer kunnen kijken.

Maker van virus is lang geen virtuoos
Burgemeester Hartkamp van Sneek wil 'OnTheFly', de maker van het Koernikova-virus, een baan aanbieden op de afdeling automatisering van het gemeentehuis. "Het is natuurlijk een jongen die wel wat kan," heeft burgemeester Hartkamp gezegd. "Zulke types kunnen we wel gebruiken op onze automatiseringsafdeling." De gemeentelijke woordvoerder sprak over "automatiseringskunsten".

Theater in Berlijn naar Van den Ende
Joop van den Ende, de Nederlandse koning van het amusement, waagt de sprong naar Berlijn. Voor de symbolische prijs van één euro heeft de Van den Ende-groep het Metropool-theater gekocht in de beroemde Friedrichstrasse. Van den Ende heeft beloofd 60 miljoen mark in het volkomen verwaarloosde theater te steken, dat weer podium moet bieden voor theater, musicals en live entertainment.

Newconomy stoot drie belangen af
De investeringsmaatschappij Newconomy verkoopt zijn aandelen in het veilingbedrijf QXLRicardo en Bitmagic alsmede een deel van zijn belang in het automatiseringsbedrijf Tie Holding.

Napster heeft 2,4 miljard over voor auteursrechten
Napster heeft platenmaatschappijen voorgesteld een bedrag van 1 miljard dollar (ongeveer 2,4 miljard gulden) te betalen voor auteursrechten. De populaire muziekdienst vecht voor zijn bestaan nadat een federale rechter maandag heeft bepaald dat Napster auteursrechten schendt.

Nederlandse tv-winkel op komst
'Homeshopping op een ander niveau'. Zo presenteerde Home Order Television (HOT) zich enkele jaren geleden in Duitsland. Een Nederlandstalige versie komt eraan.

Coca-Cola sponsort film Harry Potter
The Coca-Cola Company zal als exclusieve sponsor optreden van de film Harry Potter en de steen der wijzen. Gisteren werd bekend dat het frisdrankenconcern een bedrag van 150 miljoen dollar zal bijdragen aan de marketing van de op 16 november in Amerika - en zes dagen later in Nederland - in de bioscoop verwachte film. In plaats van weggevertjes zal de campagne voor de film vooral bestaan uit acties die het lezen door kinderen bevorderen. Bij de keuze voor deze opzet is rekening gehouden met de wensen van J.K. Rowling, de auteur van de Potterboeken. Wel komen op blikjes Cola en andere dranken van het bedrijf afbeeldingen die met de film te maken hebben.

70 uur materiaal Chaplin gevonden
In Arkansas is een groot aantal opnames van Charlie Chaplin gevonden, die van de komiek vernietigd hadden moeten worden. Het meeste van de 70 uur materiaal betreft outtakes, versie van scènes die uiteindelijk niet gebruikt zijn. Ze werden gevonden door Frank Scheider van de universiteit van Arkansas. Op de takes is te zien hoe Chaplin een paar van zijn bekendste nummers ontwikkelde. Ook is er een opname bij waarop Chaplin en een aantal medeacteurs lachen om zijn grappen tijdens het opnemen van The Immigrant (1917). Het materiaal wordt nu in Londen geconserveerd.

Technicolor bouwt filmlab
Technicolor heeft aangekondigd het grootste filmlaboratorium ter wereld te gaan bouwen, even ten noorden van Montreal. De investering bedraagt 45 miljoen Canadese dollars (ongeveer 70 miljoen gulden). Met de bouw van het lab wil de Amerikaanse maatschappij Technicolor een deel van haar activiteiten naar Canada verplaatsen (AFP).

L&H krijgen krediet
Lernout & Hauspie, het noodlijdende Belgische spraaktechnologiebedrijf, heeft van een rechtbank in de Verenigde Staten een overbruggingskrediet van 60 miljoen dollar (144 miljoen gulden) toegewezen gekregen. Daarmee kan het schuldeiser GE Capital betalen, dat nog 10 miljoen dollar tegoed heeft.

Lycos Europe in de min
Internetportaal Lycos Europe heeft in de eerste helft van zijn gebroken boekjaar 2000/2001 het verlies zien oplopen van netto 19,9 miljoen euro naar 160 miljoen euro (353 miljoen gulden). De omzet ging fors omhoog, met 320 procent tot 57,1 miljoen euro.

Intel wil fors bezuiningen
Het Amerikaanse concern Intel, 's werelds grootste fabrikant van computerchips, wil dit jaar honderden miljoenen dollars bezuinigen wegens verslechtering van de marktsituatie. Dat heeft het concern gisteren bekendgemaakt. Intel zal voorlopig geen personeel meer aannemen tenzij dat absoluut noodzakelijk is. Het huidige aantal werknemers, 86.000, wordt verminderd via natuurlijk verloop. Er vallen geen ontslagen. De jaarlijkse salarisverhogingen worden uitgesteld tot de herfst, of gehalveerd. De uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling blijven op peil, maar kosten voor reizen, overwerk en advieswerk worden met 30 procent verlaagd. (AP)

Winstwaarschuwing Deutsche Telekom
Deutsche Telekom heeft zijn winstverwachting over 2000 verlaagd met 20 procent. Dat is het gevolg van een voorziening ter waarde van 2 miljard euro (4,4 miljard gulden) om boekverlies op verkochte deelnemingen op te vangen, zo maakte het Duitse concern vandaag bekend. De nettowinst komt uit op 5,9 miljard euro in plaats van de eerder aangekondigde 7,4 miljard euro. Het nieuws veroorzaakte vanochtend een daling van de koers van het aandeel op de beurs in Frankfurt. Deutsche Telekom en France Telecom willen het merendeel van hun belangen in het Amerikaanse telecombedrijf Sprint verkopen, zo lieten de Duitsers vandaag ook weten. De telecombedrijven willen daarmee geld binnenhalen om de miljardenschulden af te lossen die ze hebben opgelopen bij de aankoop van UMTS-frequenties. (Bloomberg)

Internet via stopcontact
Na Spanje krijgt nu ook Duitsland internettoegang via het stopcontact. Een aantal steden in het Ruhrgebied kan nog voor de zomer gebruik maken van deze nieuwe, snelle vorm van internetten, belooft de Duitse stroomproducent RWE. RWE heeft het systeem de afgelopen tijd bij tweehonderd huishoudens in Essen getest. (DPA)

Rodamco verkoopt 'online-winkelstraat'
Het beleggingsfonds voor onroerend goed Rodamco doet zijn belang in een virtuele 'winkelstraat' van de hand. Rodamco Asia kocht vorig jaar juni een 15 procentsbelang in Orchardrd.com, naar de beroemde Orchard Road te Singapore. Bedoeling was dat winkeliers in die straat een kopie van hun winkel op internet zouden zetten. Maar de interesse viel tegen. De belegging van 0,7 miljoen euro (1,54 miljoen gulden) is terugverkocht aan de internetondernemers voor 0,70 euro (1,54 gulden). (ANP)

Business Nieuws Radio op middengolf
De financiële nieuwszender Business Nieuws Radio mag van de rechtbank in Rotterdam voorlopig blijven uitzenden op de middengolf, in afwachting van de politieke discussie over de toekomstige verdeling van etherfrequenties voor commerciële zenders. De nieuwsdienst zendt sinds de oprichting in 1998 uit op 1395 AM; de FM- en kabelfrequenties kreeg de zender pas later. (ANP) Vroeger op tegeltjes aan de muur, nu ook op internet: gezegdes en andere volkswijsheden. De Belg Ward Vanmarsenille verzamelde er meer dan 5000 op zijn simpel vormgegeven site. De meeste zijn in Nederland onbekend. Uit Iran: de nacht verbergt een wereld maar onthult een heelal. Anderen klinken bekend. Uit India: de zeef verwijt de naald dat zij een gat heeft in haar staart. De wijsheden zijn te doorzoeken op land en trefwoord.

(users.belgacom.net/citaten)

NRC Webpagina's
21 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad