U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Theater in Berlijn naar Van den Ende

Door onze correspondent MICHÈLE DE WAARD
BERLIJN, 21 FEB. Joop van den Ende, de Nederlandse koning van het amusement, waagt de sprong naar Berlijn. Voor de symbolische prijs van één euro heeft de Van den Ende-groep het Metropool-theater gekocht in de beroemde Friedrichstrasse. Van den Ende heeft beloofd 60 miljoen mark in het volkomen verwaarloosde theater te steken, dat weer podium moet bieden voor theater, musicals en live entertainment.

De stad Berlijn is ingenomen met de komst van de Nederlandse investeerder. In de vroegere DDR was het Metropool bij uitstek het theater voor operettes. Van den Ende zal het theater geheel saneren en verbouwen. Door de verkoop is een langdurig cultureel gebruik van het theater gegarandeerd, "zonder subsidies van de staat", deelde een woordvoerder van de Berlijnse senaat gisteren mee nadat het akkoord was bereikt. Vooral het feit dat het theater zichzelf moet kunnen bedruipen is belangrijk want Berlijn heeft nijpende financiële problemen. De stad probeert steeds meer particuliere investeerders voor de talrijke culturele instellingen en theaters van de stad te interesseren. Veel theaters zoals de Komische Oper zijn er slecht aan toe, omdat de vroegere communisten geen geld staken in de renovatie van de oude gebouwen. Het Metropool-theater, uit 1910, staat al drie jaar leeg, na de afgang van de vroegere eigenaar, de zanger René Kollo die in 1997 failliet ging. Sindsdien verkommert het theater. De kelders staan onder water en regelmatig vallen er stukken af van het pand dat is ontworpen door de architecten Heinrich Schweitzer en Alexander Diepenbrock.

Het Metropool heeft 1500 zitplaatsen en bood met een eigen orkest, toneelspelers, zangers en dansers werk aan 380 man. Van den Ende wil het theater nieuw leven inblazen zodat de Friedrichstrasse, dat in de jaren twintig de uitgaansstraat van Berlijn was, iets van zijn oude glans terugkrijgt. Van den Ende heeft in Duitsland naam gemaakt met het amusementsbedrijf Endemol en Linda de Mol, zus van zakenpartner John de Mol, hoort met haar 'trouwprogramma' tot de bekendste Nederlanders van het land. De stad Berlijn heeft als enige verplichting dat in het Metropool 180 dagen van het jaar theater en live-entertainment moet worden geboden.

NRC Webpagina's
21 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad