U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Ministerie van Buitenlandse Zaken Duitsland

Stern
(Interview met J. Fischer)

Nadir
(Informatie over de RAF)


Stappen justitie tegen Fischer

Door onze correspondent MICHÈLE DE WAARD
BERLIJN, 16 FEBR. De officier van justitie in Frankfurt heeft het Duitse parlement gevraagd de onschendbaarheid van minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer (Groenen) op te heffen. Justitie wil onderzoeken of Fischer een valse verklaring heeft afgelegd.

Hij zou in het proces tegen het voormalige RAF-lid Hans-Joachim Klein niet de waarheid hebben gesproken over zijn relaties met de vroegere terroriste Margrit Schiller. De afgelopen weken vond een vooronderzoek plaats naar Fischers getuigeverklaring op 16 januari in het proces-Klein. De oud-terrorist Klein, een vroegere vriend van Fischer, werd gisteren tot negen jaar celstraf veroordeeld vanwege zijn betrokkenheid bij een aanslag van de RAF (Rote Armee Fraktion) op de OPEC-conferentie in Wenen in 1975, waarbij drie mensen om het leven kwamen.

De immuniteitscommissie van het parlement heeft nu 48 uur de tijd om tegen het verzoek bezwaar aan te tekenen. Mocht het justitieel onderzoek leiden tot een aanklacht tegen Fischer, dan moet de Bondsdag ook nog instemmen met een proces tegen de minister. Op het afleggen van een valse verklaring staat een celstraf van drie maanden tot vijf jaar.

Partijsecretaris Thomas Goppel van de CSU, de Beierse zusterpartij van de CDU, noemde het in een reactie een "onhoudbare toestand" als Duitsland in het buitenland wordt vertegenwoordigd door iemand met "zo'n verdacht verleden". Fischers aftreden als minister en vice- kanselier is volgens Goppel nu onontkoombaar.

Fischer ontkende in het proces tegen Klein iets te maken te hebben gehad met de ex-RAF-terroriste Margrit Schiller. Zelf schrijft Schiller in haar biografie dat ze in de jaren zeventig in de woning van Fischer en zijn vriend Cohn-Bendit verbleef, met beide heeft ontbeten en op kroegentocht is geweest. Toen de hoofdofficier van justitie Fischer vroeg of zijn woongroep destijds een opvangscentrum voor verschillende personen uit de RAF was, ontkende Fischer dat.

Ook zei hij met Schiller nooit onder één dak te hebben gewoond. Enkele dagen later achtte Fischer het in een tv-interview mogelijk toch met Schiller in een huis te hebben gewoond en misschien te hebben ontbeten.


Zie ook:

Fischer: niet, wel RAF-lid in huis (25 januari 2001)
Druk op Joschka Fischer neemt toe (25 januari 2001)
Joschka Fischer staat even oog in oog met eigen verleden (17 januari 2001)
Kruistocht Meinhof jr. tegen Joschka Fischer (16 januari 2001)
Joschka Fischer raakt de Duitse ziel (15 januari 2001)
Fischer brengt zichzelf in opspraak (4 januari 2000)

NRC Webpagina's
16 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad