U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Vrouwelijke politici in Italië op tv op de vuist
Het was bedoeld als een nette discussie over de vraag of je vrouwen nu wel of niet een tikje op de billen mag geven. Maar Porta a Porta, het meest bekeken praatprogramma op de Italiaanse tv, veranderde even in een tweegevecht tussen twee vrouwelijke politici: een linkse minister die aan kickboxen doet en een rechts Kamerlid dat Mussolini heet.

Fusie brengt AOL Time Warner verlies
AOL Time Warner is in het laatste kwartaal van het afgelopen jaar diep in de verliezen gedoken door de kosten die AOL heeft moeten maken voor de overname van Time Warner. Dat heeft het nieuwe mediaconcern gisteren bekendgemaakt.

Weg met de gedogers
Liefhebbers van de populaire overheid gaan barre tijden tegemoet. Althans zo wil de voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, prof. dr. J. van den Berg, het de lezers van VN laten geloven. Schrijvend over reacties na een ramp, zoals die in Enschede, stelt hij: "Ik denk dat op één punt een koerswending in het gehele overheidsoptreden noodzakelijk is: veiligheid moet er een veel ruimere prioriteit krijgen.

NCRV-filmer vervolgd
Het Amsterdamse openbaar ministerie heeft opdracht gegeven een strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar de gang van zaken rond de documentaire Verborgen Moeders, die de NCRV in juni 2000 uitzond. Volgende week dinsdag moet Thom Verheul, maker van de documentaire, ook voor de rechtbank in Arnhem verschijnen wegens een civielrechtelijke klacht over hetzelfde programma. In de tweedelige documentaire kwamen twee vrouwen aan het woord die volgens eigen zeggen in hun jeugd met name door hun vader seksueel misbruikt zouden zijn. Familieleden protesteren tegen het feit dat de vrouwen duidlijk in beeld zijn gebracht en dat gemakkelijk valt af te leiden wie de vaders zijn. (ANP)

Kort geding ME
WE spant een kort geding aan tegen de Holland Media Groep (HMG). Het modebedrijf voert daarmee het dreigement uit om via de rechter duidelijkheid te verkrijgen over de merknaam ME. HMG wil in het voorjaar de nieuwe jongerenzender ME lanceren. Winkelketen WE maakte in december al bezwaar tegen de naam van de tv-zender omdat die te veel zou lijken op WE.

Lucent sluit Goudse vestiging
Lucent Technologies sluit per 1 juli zijn vestiging in Gouda. Daardoor verdwijnen 59 banen. De maatregel is onderdeel van de reorganisatie die de Amerikaanse fabrikant van telecomapparatuur vorige week aankondigde. Wereldwijd wil Lucent 10.000 van de ruim 100.000 banen schrappen. In Nederland telt Lucent 3.500 werknemers, verspreid over zes vestigingen. Het is onduidelijk of er in Nederland meer banen zullen verdwijnen. (ANP)

Tweede GSM-veiling in VS uitgesteld
De Federal Communications Commission (FCC) heeft gisteren besloten tot uitstel van een veiling van vergunningen voor mobiele telefonie (GSM) die begin maart zou worden gehouden. Marktpartijen klagen dat de voor dit jaar geplande veilingen elkaar te snel opvolgen. Vorige week nog hield de FCC een GSM-veiling die een opbrengst had van 16,8 miljard dollar (39,9 miljard gulden). De FCC wil bedrijven de gelegenheid geven om financiering te vinden voor de volgende veiling, die nu gepland staat voor 12 september, en voor het verwerken van de 'veilingadministratie'. (Reuters)

Veel reacties artiestenregeling
Een e-mailactie tegen de Artiestenregeling 2001 door de website MusicFrom.nl en het Amsterdamse poppodium Winston Kingdom heeft tot nu toe bijna 4000 reacties opgeleverd. Dat heeft een woordvoerster van MusicFrom.nl woensdag gezegd. De regeling, die deel uitmaakt van het nieuwe belastingplan, is zeer nadelig voor bands en podia. Sinds de actie vrijdag werd gestart loopt het volgens de woordvoerster van MusicFrom.nl storm op de gelijknamige website. Het is de bedoeling de e-mailpetitie op 13 februari aan te bieden aan staatssecretaris van Cultuur Van der Ploeg. Hij wordt ook uitgenodigd om een week later aanwezig te zijn bij de besprekingen tussen staatssecretaris Bos (Financiën), het Nationaal Popinstituut (NPI), concertorganisator Mojo en de Amsterdamse podia Melkweg en Paradiso. Grote poppodia zien hun kosten door de nieuwe belastingwet met enkele tonnen per jaar stijgen, omdat de Belastingdienst voortaan 20 procent loonbelasting gaat rekenen over de gages van muzikanten. Kleinere podia zijn genoodzaakt minder optredens te programmeren of helemaal te stoppen.


Aan het begin van een nieuwe eeuw verandert de maatschappij in een hoog tempo. Over de gevolgen daarvan wil Minister Jorristma van Economische Zaken in debat met ondernemers, wetenschappers en ambtenaren. Uit hoeveel dagen bestaat de toekomstige werkweek? Welke rol gaat internet vervullen? En verandert de relatie die een werknemer heeft met zijn baas? Wie wil meedoen aan de discussie, kan terecht op internet.
(www.e21e.ez.nl)

NRC Webpagina's
1 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad