U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Vrouwelijke politici in Italië op tv op de vuist

Door onze correspondent
ROME, 1 FEBR. Het was bedoeld als een nette discussie over de vraag of je vrouwen nu wel of niet een tikje op de billen mag geven. Maar Porta a Porta, het meest bekeken praatprogramma op de Italiaanse tv, veranderde even in een tweegevecht tussen twee vrouwelijke politici: een linkse minister die aan kickboxen doet en een rechts Kamerlid dat Mussolini heet. Mannelijke politici die elkaar te lijf gaan in verhitte Kamerdebatten zijn niet ongewoon in Italië, maar vechtende vrouwen in een talkshow zijn voorpaginanieuws. Verwacht wordt dat veel kijkers vanavond om tien over elf, als de eerder opgenomen show wordt uitgezonden op Rai Uno, de wedstrijd zullen willen bekijken.

Inzet van de discussie was een recent arrest van het Hof van Cassatie, dat een chef een vrouwelijke ondergeschikte een tikje op de billen mag geven, als het maar spontaan gebeurt en bij één keer blijft.

"Hou je mond, want je bent een Mussolini", beet minister van Gelijke kansen Katia Belillo het Kamerlid Alessandra Mussolini toe. Maar de kleindochter van fascist Benito Mussolini is niet op haar mondje gevallen en beet terug: "Ik accepteer geen lessen van jou, communistische bastaard." De minister stond op en liep boos op Mussolini toe. Die moet hebben gedacht aan de recente foto's met bokshandschoenen en helm van de bewindsvrouwe, en trapte effectief terug met haar naaldhak. Waarop de minister haar microfoon plus batterij naar het hoofd van la Mussolini gooide. Het is nu ook een politiek incident geworden. Kamervoorzitter Violante schreef premier Amato dat hij zijn minister tot de orde moet roepen, want je mag iemand wel aanvallen wegens zijn mening, maar niet wegens zijn achternaam.

Een andere gast, Vittorio Sgarbi, kandidaat-minister van Cultuur van de rechtse oppositie, deed gewoontegetrouw ook een duit in het zakje. Hij zette de fascististische dictator Benito Mussolini, de Amerikaanse president John F. Kennedy, en Umberto Bossi, leider van de Lega Nord, op hetzelfde niveau. "De drie macho's van de vorige eeuw, Mussolini, Kennedy en Bossi, hebben dezelfde stijl: met vrouwen hebben ze nooit gediscussieerd, ze hebben ze genomen en basta. Binnen de Lega geldt de regel dat iedereen ter beschikking staat van de Capo." Maar de Rai zal deze uitspraak er wellicht uit knippen. Het relgehalte is zo al hoog genoeg.

NRC Webpagina's
1 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad