U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  O P I N I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Groningen

Centraal Orgaan opvang Asielzoekers

PvdA

VVD

CDA


Slordig debat


EEN SCHERP politiek profiel loont, zo blijkt uit de jaarlijkse telling van het Documentatiecentrum Politieke Partijen in Groningen. Maar het moet wel ergens over gaan, mag men hopen in het belang van de zuiverheid van het democratische debat. Wat dit betreft komt er nu juist uit Groningen een opmerkelijk scheve voorzet. Burgemeester Wallage wil een hardere aanpak van asielzoekers die in Nederland delicten plegen. De grote fracties in de Tweede Kamer hebben zich gehaast hun instemming te betuigen met de stelling dat het taboe van het vraagstuk van de "criminele asielzoekers" af moet.

Het is niet zonder ironie dat dit geluid uitgerekend komt van Wallage, die als fractieleider van de PvdA in de Tweede Kamer destijds zijn collega Bolkestein vissen in troebel water verweet toen de VVD-leider als een der eersten bestaande taboes op het minderhedenvraagstuk doorbrak.

Ernstiger is dat de burgemeester zo slordig is. Hij heeft het over "criminele asielzoekers" terwijl hij asielzoekers bedoelt die zich hier schuldig hebben gemaakt aan een strafbaar feit. Daarmee hoeft de asielaanvraag zelf nog niet een kwestie van list en bedrog te zijn.

Dit verschil is van belang omdat het internationaal gezien helemaal niet zo eenvoudig is asielaanvragen te weigeren wegens begane delicten. Dat geldt zelfs voor vluchtelingen die zich hier melden met bloed aan hun handen. Toch zal een staat vreemdelingen die een gevaar opleveren voor de openbare orde moeten kunnen verwijderen. Een eerste vereiste is te weten waar Wallage het eigenlijk over heeft. Gaat het om vechtpartijen in asielcentra, om winkeldiefstal of delicten die wijzen op gewoontemisdadigers? Gaat het om uitgeprocedeerden of om mensen die nog wat te verliezen hebben?

WALLAGE BEROEPT zich op een rapport van zijn politie korps. Hoe representatief is dat? De burgemeester houdt het rapport vertrouwelijk, maar wil wél een landelijk debat. Dat klopt niet. Kamerleden klagen dat vorige staatssecretaris voor asielzaken Cohen, de nieuwe burgemeester van Amsterdam, dit gevoelige onderwerp liever afdekte. Dat wijst inderdaad op een taboe. Zonder op behoorlijk uitsluitsel te wachten dreigt intussen uitgerekend de woordvoerder van het CDA met het opzeggen van de "solidariteit". Had Wallage, met zijn grote politieke ervaring, dit rommeltje nu werkelijk niet kunnen voorzien?


Zie ook:

Scherp politiek profiel loont (18 januari 2001)
'Criminelen AZC's bestraffen' (18 januari 2001)
Positieve reacties op Wallage (18 januari 2001)

NRC Webpagina's
19 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad