U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B I N N E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Groningen

Centraal Orgaan opvang Asielzoekers

PvdA

VVD

CDA


Positieve reacties op Wallage

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 18 JAN. Tweede- Kamerleden reageren in meerderheid positief op Wallage's oproep om criminele asielzoekers harder te bestraffen, al zijn ze verdeeld over de vraag wat die straf dan precies zou moeten zijn. GroenLinks ergert zich juist sterk aan Wallage's uitlatingen.

De PvdA-er Bert Middel, die vorige week nog opperde of er geen maatregelen moesten worden genomen tegen de politie die de criminaliteit bij asielzoekers in Groningen in kaart had gebracht, reageert nu met begrip op Wallage. "We moeten die discussie voeren", zegt hij. "Asielzoekers zijn hier te gast en dan mag je verwachten dat zij zich gedragen." Toch vindt hij ook dat zulke asielzoekers niet zomaar kunnen worden uitgezet.

CDA-woordvoerder Wijn gaat verder dan Middel. Hij vindt dat asielprocedure van vreemdelingen die zich schuldig maken aan crimineel gedrag onmiddellijk moet worden stopgezet. In het verleden heeft hij al verschillende malen aangedrongen op een landelijk onderzoek naar het eventuele criminele gedrag van asielzoekers.

Zijn collega van de VVD, H. Kamp, vindt dat de procedure moet worden bespoedigd van asielzoekers die tijdens de procedure een misdrijf of overtreding begaan. Hij wil ze snel door de ambtelijke molen halen. Kamp: " Hun procedure moet met stoom en kokend water worden afgerond." GroenLinks-Kamerlid Femke Halsema keert zich fel tegen het pleidooi van Wallage. Zij zegt: "Ik erger me heel erg aan deze situatie. Wallage gaat halfslachtig om met de openbaarheid. Geheime cijfers hou je geheim óf je maakt ze helemaal openbaar. " Halsema wijst erop dat nog volstrekt onduidelijk is hoe hard de gegevens uit het bewuste rapport zijn. "Wat is geteld? De contacten met de politie of het aantal veroordelingen?" Is het eerste het geval, dan zijn de cijfers mogelijk gekleurd. "Er zijn genoeg cijfers die uitwijzen dat asielzoekers vaker met de politie in aanraking komen omdat ze nu eenmaal beter in de gaten worden gehouden." Bovendien, zegt Halsema, bleek uit onderzoek in Tilburg enkele jaren geleden, "dat asielzoekers juist mínder crimineel zijn, uit angst hun status te verliezen."

NRC Webpagina's
18 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad