U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  S P O R T
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
KNVB

Arbeidsvoorziening

KBVB

Club Brugge

PSV


Onderzoek Stojic afgerond

Portugese pas Leonardo was vervalst

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 10 JAN. Het Portugese paspoort van de Feyenoord-speler Leonardo blijkt vals. Een onderzoek van het openbaar ministerie in Rotterdam heeft dat uitgewezen.

Een snelle terugkeer van de 17-jarige voetballer op de Nederlandse velden is daarmee uitgesloten. Leonardo, die op dit moment in zijn geboorteland Brazilië verblijft, beschikt niet over de tewerkstellingsvergunning die voor mensen van buiten de Europese Unie verplicht is.

Feyenoord heeft inmiddels een aanvraag ingediend voor een dergelijke vergunning, maar de Arbeidsvoorziening wacht eerst op het vervolg van een justieel onderzoek. Het Openbaar Ministerie bekijkt onder meer in hoeverre club en speler op de hoogte waren van de fraude met het verblijfsdocument. Overigens komt de voetballer pas op zijn vroegst op 9 maart, als hij achttien jaar wordt, in aanmerking voor vergunning.

Inmiddels is ook de aanklager van de KNVB een vooronderzoek begonnen tegen Feyenoord en Leonardo. De aanklager onderzoekt of de deelname van Leonardo op 10 december tegen Ajax wel rechtmatig was. Het OM adviseerde destijds nadrukkelijk aan Feyenoord om de speler niet op te stellen. De Rotterdamse voetbalclub legde dat advies naast zich neer.

Volgens een woordvoerder van de KNVB wordt bekeken of Leonardo "het betaalde voetbal schade heeft berokkend" door zonder de verplichte papieren te voetballen. "Aan de uitslag van de wedstrijd zal niet meer worden getornd (3-1, red.)", zei de woordvoerder. "Er zal worden bekeken of Feyenoord en/of Leonardo willens en wetens met een vals paspoort hebben gespeeld. De aanklager zal uiteindelijk bepalen wat voor soort straf eventueel op zijn plaats is." Leonardo moet in Brazilië ook proberen om onder de dienstplicht uit te komen. Nu blijkt dat zijn Portugese paspoort vals was en hij geen werkvergunning in Nederland heeft, is de grond voor vrijstelling van de Braziliaanse dienstplicht vervallen. De voetballer, die vijf jaar geleden naar Rotterdam kwam, verbleef in het verleden al enkele jaren illegaal in Nederland. Feyenoord wacht het onderzoek van justitie af. Het is niet waarschijnlijk dat Leonardo met de Rotterdamse club vrijdag mee zal gaan naar het trainingskamp in het Portugese Vilamoura.

De onderzoekscommissie van de Belgische voetbalbond (KBVB) heeft het onderzoek in de smeergeld-affaire rond Club Brugge en spelersmakelaar Ranko Stojic afgerond. Een uitspraak in de zaak volgt op 26 januari. Op die dag behandelt het hoofdbestuur van de KBVB met de juridische afdeling het eindrapport van de commissie. Tot dan hebben alle betrokkenen bij de Belgische voetbalbond een informatiestop ingelast.

PSV-trainer Erik Gerets (ex-coach Club Brugge) is onder anderen door de onderzoekscommissie gehoord. Stojic wordt ervan verdacht steekpenningen te hebben gegeven aan toenmalige trainers van Club Brugge in ruil voor positieve rapporten over spelers uit zijn stal.


Zie ook:

'Stojic deed ook zaken met Van Raaij' (20 december 2000)
Belgische justitie begint onderzoek naar smeergeld (14 december 2000)
Het netwerk van voetbalmakelaar Ranko Stojic (13 december 2000)
'Ik heb geen advocaat nodig' (13 december 2000)
De Brugse connectie (12 december 2000)
Opnieuw bekentenis smeergeld Club Brugge (11 december 2000)
Voetbalvriendendiensten (9 december 2000)
Onderzoek naar omkoping Brugge (9 december 2000)
Voetbalclubs deden zaken met Arkan (8 december 2000)
Vitesse kocht Grozdic van club Arkan (8 december 2000)

NRC Webpagina's
10 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad