U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  S P O R T
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Club Brugge

Belgische justitie begint onderzoek naar smeergeld

Door een onzer redacteuren
BRUGGE, 14 DEC. Het openbaar ministerie in België heeft besloten tot een vooronderzoek in de smeergeldaffaire rond Club Brugge. Dat heeft Brugse procureur des konings, J.M. Berkvens, vanmorgen meegedeeld.

Begin deze week besloot ook het bondsparket van de Belgische voetbalbond om de affaire te onderzoeken. Drie trainers van de club hebben toegegeven enveloppen met geld te hebben aangenomen van de Joegoslavische spelersmakelaar Ranko Stojic. In de affaire wordt ook PSV-trainer Erik Gerets genoemd. Hij was ten tijde van de omkoping hoofdtrainer bij Club Brugge. Gerets ontkent geld te hebben aangenomen. Stojic zegt nooit iets te hebben gegeven. Het vooronderzoek is volgens Berkvens vooral bedoeld om vast te stellen wanneer de omkoping heeft plaatsgevonden. Dat is van belang omdat niet- ambtelijke omkoping in België pas sinds april vorig jaar strafbaar is. Berkvens: "Ik wil de feiten rond Stojic & co absoluut niet bagatelliseren. Maar ik kan me niet halsoverkop in een strafrechtelijk onderzoek storten, zonder dat ik eerst duidelijkheid heb of ik wel te maken heb met mogelijk strafbare feiten." Het vooronderzoek zal niet worden uitgevoerd door de plaatselijke politiedienst.

In de kluis bij Club Brugge ligt voor tienduizenden guldens aan smeergeld, verpakt in drie enveloppen. Twee zijn nog in originele staat, compleet met de namen van de hulptrainers René Verheyen en Hans Galjé op de voorkant. Aanknopingspunt voor het onderzoek is het handschrift van de gulle gever op deze enveloppen.

Van de derde hulptrainer, Alex Querter, ligt 400.000 Belgische frank in de kluis. Querter was, in tegenstelling tot zijn twee collega's, niet met zijn envelop rechtstreeks naar de clubleiding gestapt. Pas later bekende hij geld te hebben aangenomen. Toen had hij de oorspronkelijke 20.000 Duitse mark uit zijn envelop al bij een bank omgewisseld voor franken. Querter gaf dat geld terug, maar werd toch ontslagen.


Zie ook:

Het netwerk van voetbalmakelaar Ranko Stojic (13 december 2000)
'Ik heb geen advocaat nodig' (13 december 2000)
De Brugse connectie (12 december 2000)
Opnieuw bekentenis smeergeld Club Brugge (11 december 2000)
Voetbalvriendendiensten (9 december 2000)
Onderzoek naar omkoping Brugge (9 december 2000)
Voetbalclubs deden zaken met Arkan (8 december 2000)
Vitesse kocht Grozdic van club Arkan (8 december 2000)

NRC Webpagina's
14 DECEMBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad