U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  S P O R T
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
PSV

Club Brugge


Brugge-directeur Vanhove:

'Stojic deed ook zaken met Van Raaij'

Door onze redacteuren JOEP DOHMEN en KOEN GREVEN
ROTTERDAM, 20 DEC. PSV- voorzitter Harrie van Raaij en toenmalig directeur Frank Arnesen van PSV deden zaken met voetbalmakelaar Ranko Stojic hoewel zij wisten van diens omkooppraktijken. Dat zegt directeur Antoine Vanhove van Club Brugge.

Vanhove bekende gisteren voor de commissie van de Belgische voetbalbond die de omkoopaffaire rond Stojic onderzoekt, dat de Joegoslavische makelaar ook geprobeerd heeft hem om te kopen. Dat zou vorig jaar zijn gebeurd, tijdens de onderhandelingen over een transfer van de Ghanese speler Eric Addo van Club Brugge naar PSV.

Vanhove: "Stojic stelde mij voor de transferprijs van 200 miljoen frank (11 miljoen gulden, red) te verhogen met 20 miljoen frank. Dat bedrag zouden wij dan onderling verdelen. Ik heb Stojic buiten de deur gezet en ervoor gezorgd dat hij geen rol meer speelde in de onderhandelingen met PSV."

Vanhove verklaart desgevraagd dat hij Van Raaij en Arnesen onmiddellijk geïnformeerd heeft voor de praktijken van de makelaar. Vanhove: "Ik moest toch een verklaring geven waarom wij niet wilden dat die man nog langer betrokken was bij de onderhandelingen?"

Ondanks de waarschuwing van Vanhove brak PSV niet met Stojic, een vriend van PSV-trainer Erik Gerets. Stojic kreeg van PSV een commissie van ruim 500.000 gulden voor de transfer van Addo. Hij mocht daarna ook als bemiddelaar optreden in de aankoop van de Joegoslavische doelman Kralj. Een woordvoerder van PSV ontkent dat Van Raaij wist van de omkooppraktijken van Stojic. " Hangende het onderzoek van de Belgische voetbalbond geven wij verder geen commmentaar", aldus de woordvoerder. Stojic: "Geen commentaar. Ik wil er met niemand meer over praten." Gerets is gisteren achter gesloten deuren verhoord door de onderzoekscommissie. Ook Stojic moest zich melden. Gerets kwam met zijn advovaat naar het kantoor van de voetbalbond in Brussel. Na afloop werden geen mededelingen gedaan. Iedereen is zolang het onderzoek loopt, gehouden aan geheimhouding. 's Ochtends waren directeur Vanhove en Brugge-secretaris De Nolf al ondervraagd. Zij gaven de vier enveloppen af die spelersmakelaar Stojic aan de hulptrainers van Brugge heeft gegeven. Dat gebeurde na een aantal transfers van spelers waarbij Stojic als bemiddelaar optrad.

In het kantoor van de voetbalbond vond ook een confrontatie plaats tussen de makelaar en de drie hulptrainers. Stojic ontkende bij die gelegenheid opnieuw de enveloppen te hebben uitgedeeld.

De affaire dook twee weken geleden op. Club Brugge gaf de omkoping van de hulptrainers toe, na daarop te zijn aangesproken door de media.


Zie ook:

Belgische justitie begint onderzoek naar smeergeld (14 december 2000)
Het netwerk van voetbalmakelaar Ranko Stojic (13 december 2000)
'Ik heb geen advocaat nodig' (13 december 2000)
De Brugse connectie (12 december 2000)
Opnieuw bekentenis smeergeld Club Brugge (11 december 2000)
Voetbalvriendendiensten (9 december 2000)
Onderzoek naar omkoping Brugge (9 december 2000)
Voetbalclubs deden zaken met Arkan (8 december 2000)
Vitesse kocht Grozdic van club Arkan (8 december 2000)

NRC Webpagina's
20 DECEMBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad