U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Consumentenbond

Nederlandse Spoorwegen

CNV

Tegenspraak
(Stem mee of lees de reacties)


Belg: 'Dat rondje rond de kerk is juist plezant'


ROOSENDAAL, 21 DEC. Bij het vertrek in Brussel had de Belgische conducteur haar verzekerd dat de trein naar Amsterdam "zeker en vast geen hinder van de spoorwegstaking ging ondervinden". Maar de Vlaamse mevrouw L. Lippens hield haar twijfels. "Ik moet het nog zien, ze zeggen dat alles in Holland plat gaat door die acties", bekende ze vanochtend bij de tussenstop in Roosendaal.

"Maakt u zich geen zorgen, madame", herhaalde de conducteur. "U komt op uw bestemming." Enige minuten later zette de trein zich weer in beweging. Als een van de weinige op het station van de Brabantse gemeente, dat vrijwel verlaten is. Het personeel van de exprestrein Brussel-Amsterdam doet niet mee aan de wilde werkonderbreking aan het spoor, omdat het niet direct onder de NS valt.

"We zijn een dochteronderneming met de naam Business Unit NS International", zegt een woordvoerder op het perron van Roosendaal. Er werken zo'n honderddertig machinisten en conducteurs, Belgen en Nederlanders, voegt hij daar aan toe. "Deze werknemers rijden in wezen dagelijks dezelfde route. Je zou kunnen zeggen dat ze dus het zogenoemde saaie rondje rond de kerk afleggen, maar ze hebben daar geen moeite mee. Bovendien doen ze het op vrijwillige basis." De conducteur beaamt het. Hij vindt het "juist plezant" om een zekere band te hebben met vaste passagiers.

Vlak bij het station denken de actievoerders, verzameld in café 't Stamineeke, daar anders over. Stakingsleider en machinist Toine Aarts: "Het rondje rond de kerk is slechts de bekende druppel. Er zijn ergere dingen aan de hand - slecht materiaal bijvoorbeeld. En wij krijgen van alles de schuld."


Zie ook:

Treinverkeer ligt bijna overal stil (21 december 2000)
Vroege kerst door treinstaking (20 december 2000)
Treinstakers gruwen van sleur (20 december 2000)
Het wordt morgen een stille dag (20 december 2000)
Stakingen bij de spoorwegen (19 december 2000)
Iedereen heeft zijn eigen klacht over de NS (19 december 2000)
Ook dinsdag, woensdag en vrijdag NS-stakingen (18 december 2000)

NRC Webpagina's
21 DECEMBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad