U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Consumentenbond

Nederlandse Spoorwegen

CNV

Tegenspraak
(Stem mee of lees de reacties)


Stakingen bij de spoorwegen

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 19 DEC. Na mislukt overleg met NS Verkeersleiding gisteravond, hebben 55 verkeersleiders in Hengelo, Deventer en Zutphen vandaag in estafettevorm hun werk onderbroken. Hierdoor ontstonden treinvertragingen in het oosten van het land. Ook morgen en mogelijk vrijdag leggen verkeersleiders hun werk neer. Donderdag staken conducteurs en machinisten, wellicht in het hele land.

De aanleiding voor de acties van vandaag is een reorganisatie bij NS Verkeersleiding die de NS-directie in de rest van het land al heeft doorgevoerd. Hierbij worden de kleinere posten, zoals Hengelo, Deventer en Zutphen, gesloten en moet het personeel gaan werken in Zwolle en Arnhem. Volgens NS zijn de verkeersleiders hiermee gemiddeld veertig minuten per dag extra reistijd kwijt en komen zij daardoor niet in aanmerking voor extra reistijdcompensatie. De bonden die de verkeersleiders vertegenwoordigen, eisten voor het personeel in Hengelo 24 dagen reistijdcompensatie voor de komende drie jaar.

Door de werkonderbreking kon vanochtend van half tien tot twaalf uur geen trein het station van Hengelo binnen- of uitrijden. Vijftien treinen vielen daardoor uit. Daarna verplaatste de actie zich naar Deventer (om twaalf uur). De chaos op de stations bleef beperkt, reizigers leken rekening te hebben gehouden met de stakingen.

Een woordvoerder van CNV Spoorwegen, dat mede de onderhandelingen namens de verkeersleiders voert, verwacht dat woensdag en vrijdag eenzelfde soort acties zullen plaatsvinden. Donderdag staken de verkeersleiders niet omdat de machinisten en conducteurs dan al staken. De vakbonden bij de spoorwegen nemen afstand van de 'wilde' stakingen donderdag. Ook de Consumentenbond protesteert tegen de NS. De bond wil dat treinreizigers compensatie krijgen voor de vertragingen.


Zie ook:

Ook dinsdag, woensdag en vrijdag NS-stakingen (18 december 2000)

NRC Webpagina's
19 DECEMBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad