U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Kerstkaart per e-mail als geintje
De virtuele kerstkaart is in opmars. Vooral onder studenten is ze populair als een goedkoop 'geintje'.

Scholieren vaak thuis aan computer
Thuis gebruikt 85 procent van alle middelbare scholieren een computer. Op school doet de helft dat. Tien procent van alle middelbare scholieren gebruikt noch thuis noch op school een computer.

Collega: 'Diekstra plagieerde mij niet'
Psycholoog en oud-hoogleraar R. Diekstra heeft geen plagiaat gepleegd bij het schrijven van zijn boek Je verdriet voorbij. Dat schrijft de Amerikaanse psycholoog Gary McEnery in het voorwoord van een herdruk van Diekstra's boek. Diekstra bevestigt het verhaal.

Minder kranten maken samenleving dor
De behoefte aan journalistieke pluriformiteit kan alleen maar toenemen. Daarom ziet Frits van Exter niets in 'verschraling van het aantal titels', waar Ben Knapen eerder van repte.

VNU koopt uitvinder 'marktaandeel'
VNU wordt de grootste leverancier van onmisbare informatie voor bedrijven. Een uitgever op zoek naar marktaandeel.

Fraude op grote schaal bij Lernout
Bestuurders van het in moeilijkheden verkerende Vlaamse spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie (L&H) hebben zich schuldig gemaakt aan bedrog bij de financiële verslaglegging.

'Telia was te arrogant'
Telecombedrijf Telia heeft niet kunnen profiteren van nauwe banden met de Zweedse staat. Dat strekt tot voorbeeld, zegt J. Arnbak, toezichthouder telecom in Nederland.

Jorritsma wil af van vaste boekenprijs
De vaste boekenprijs moet worden afgeschaft. Uitgevers dienen, net als andere ondernemers, "gewoon onder de tucht van de markt" te opereren en bestsellers af te wisselen met "kleine pareltjes" en "jong talent".

Triomf in het hol van de leeuw
Zo'n advertentie heeft het gerespecteerde Amerikaanse tijdschrift Harper's nog nooit in zijn kolommen gehad. Naast elkaar zijn de verpakkingen afgedrukt van acht grote merken: Miracle Whip, Shake 'n Bake, Jell-O, Maxwell House koffie, Kraft Dinner, Kool-Aid, Raisin Bran en Miller.

Zoeken tussen de zoekers
Internet groeit nog altijd exponentieel en het vinden van informatie wordt steeds moeilijker. Zoekmachines (zoals Ilse) en portalen (zoals de Startpagina) helpen de surfer. Een zoekprogramma (search engine) stuurt gedurig crawlers (digitale speurhondjes) op pad om nieuwe sites te zoeken. Van zo'n site wordt de inhoud automatisch geïndexeerd en toegevoegd aan de database. Portalen (portals) daarentegen zijn mensenwerk. Een leger redacteuren beoordeelt aangemelde websites en deelt deze in rubrieken in.

62 Journalisten vermoord in 2000
In het afgelopen jaar zijn 62 mediavertegenwoordigers om het leven gebracht. Dit meldt de Internationale Federatie van Journalisten in een vandaag in Brussel vrijgegeven rapport. In het jaarverslag staan 42 journalisten van wie vaststaat dat ze zijn gedood om hun werk, en 20 collega's die zijn omgekomen onder verdachte omstandigheden en waarvan het onderzoek naar de toedracht nog niet is afgerond. In elke uithoek van de wereld hebben journalisten een verschrikkelijke prijs betaald in de strijd tegen misdaad en corruptie en voor democratie, aldus de IFJ. Het totaal aantal omgebrachte journalisten ilager dan vorig jaar, toen er volgens de IFJ 8 werden vermoord, onder wie 25 tijdens de oorlog rond Kosovo en 11 in de burgeroorlog in Sierra Leone. (AP)

Energis koopt Ision
Het Britse telecombedrijf Energis, in Nederland eigenaar van Enertel, koopt voor 812 miljoen euro (1,8 miljard gulden) een belang van 75 procent in het Duitse internetbedrijf Ision. De verkopende partij is het Zwitsers-Duitse Distefora. Ision richt zich met zijn internetdiensten vooral op het bedrijfsleven.

Verlies Freeserve loopt op
De Britse internetaanbieder Freeserve, die onlangs is ingelijfd door het Franse Wanadoo, heeft in het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar een verlies geleden van 18,1 miljoen pond sterling (66 miljoen gulden), na een verlies van 2,6 miljoen pond een jaar eerder. De omzet steeg van 3,8 tot 15,6 miljoen pond. (ANP)


De Wadden zijn ook online te bezoeken. Op Interwad.nl hebben een aantal ministeries informatie over dit unieke natuurgebied verzameld. Onderwerpen als recreatie, milieu en visserij worden uitvoerig behandeld. Grappig is de webcam waarmee je live kunt kijken naar het voeren van zeehonden in Ecomare. Minpuntje is het navigatiemenu: het oogt als een spinneweb en je raakt er dan ook makkelijk in verstrikt.
(www.interwad.nl)

NRC Webpagina's
19 DECEMBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad