U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Krant in 2 op 3 gezinnen
Per honderd huishoudens worden in Nederland 66 dagbladen verspreid. Als wordt meegerekend dat een vijfde deel van de bevolking de krant dagelijks doorgeeft, bijvoorbeeld aan de buren, komt in 78 procent van de huishoudens de krant op tafel.

Een doorzichtiger markt voor bunkers
Geld verdienen op internet, hoe gaat dat? In de Rotterdamse haven is een elektronische handelaar in scheepsbrandstof begonnen. Smartbunkers.com wil de markt iets transparanter maken.

Pedofiliepublicatie: royement journalist
De hoofdredacteur van een Italiaanse krant die volgens eigen zeggen beestachtige foto's van een website voor pedofielen heeft gepubliceerd, is gisteren uit de Orde van Journalisten gezet. Tot grote verontwaardiging van veel collega's werd Vittorio Feltri, hoofdredacteur van de kleine krant Libero, geroyeerd door een regionale afdeling van de Orde.

World Online in de tegenaanval met claim
World Online stelt de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) aansprakelijk voor schade die het lijdt als gevolg van de negatieve publiciteit van een civiele rechtszaak. De internetaanbieder wil van de belangenvereniging de namen van de beleggers die zij vertegenwoordigt.

'Tijdnood rond veiling van radio'
De veiling van radiofrequenties in Nederland en de daaropvolgende reorganisatie van de FM-band is niet haalbaar voor 1 september 2001. Dat betogen vertegenwoordigers van commerciële radiostations en de exploitanten van zendmasten. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat, dat de Nederlandse radiofrequenties moet verdelen, bestrijdt dit.

Slag om frequenties in radioland
Nederlandse radiozenders krijgen volgend jaar een nieuwe frequentie. Om meer ruimte te maken voor de commercie. Dat is het plan. De praktijk bestaat vooralsnog uit dagvaardingen, schadeclaims en een intensieve lobby. Er is weer een veiling in aantocht.

Belegger straft telecom voor forse expansiedrift
De telecomsector wordt op Europese aandelenbeurzen streng gestraft voor haar expansiedrift. Beleggers zijn sceptisch geworden door te rooskleurige verwachtingen en een wirwar aan technologieën.

Lucent rekent zich rijk
Lucent Technologies heeft zich in zijn vierde kwartaal, dat 30 september eindigde, vergist in zijn omzet. Het bedrijf, dat apparatuur voor telecommunicatie vervaardigt, rekende zich 125 miljoen dollar te rijk.

Muziek in vele smaken
Radiofrequenties "Streaming Media is de toekomst, DAB is bij voorbaat ten dode opgeschreven", aldus voorzitter Ton Lathouwers op een bijeenkomst van het Platform Radio Exploitanten. DAB is de digitale opvolger van FM. Lathouwers, die ook directeur is van SKY Radio, stelde dat uitzenden via internet met technieken als MP3, RealAudio en Microsoft's Mediaplayer toekomstgerichter is.

Camera ziet groepsagressie
ROTTERDAM, 22 NOV. Onderzoeksinstituut TNO ontwikkelt een camera die groepsagressie opmerkt. De camera's die nu in steden en openbare gebouwen opgehangen worden kunnen wel bewegingen van mensen, auto's en andere bewegende objecten onderscheiden, maar de nieuwe generatie camera's gaat verder: zij zien en horen opkomende agressie van groepen.

Bod op Freeserve
Freeserve, de grootste internetaanbieder in Groot-Brittannië met ruim 2 miljoen abonnees, heeft vandaag meegedeeld te praten over een mogelijk bod op het bedrijf. Vermoedelijk is de gesprekspartner Wanadoo, de internetdochter van France Telecom. Volgens de Britse zakenkrant Financial Times wil Wanadoo een bod uitbrengen van 1,8 miljard pond sterling (6,7 miljard gulden). Freeserve wilde slechts zeggen de een eventueel bod niet ver boven de beurswaarde zal liggen. Die bedroeg gisteren 1,49 miljard pond. Vanmorgen ging de beurskoers in Londen aanvankelijk met ruim 10 procent omhoog, maar later kromp de winst tot 2 procent.

Financieel-Economische Tijd te koop
Het Vlaamse uitgeversbedrijf Tijd, dat de zakenkrant De Financieel- Economische Tijd uitgeeft, is te koop. De raad van bestuur heeft dat bekendgemaakt. Het bestuur van het bedrijf voert al enige tijd verkennende gesprekken met zowel binnen- als buitenlandse mediabedrijven. Het is op zoek naar partners omdat de internationalisering en de groei van de elektronische media de vaste kosten verhogen, waardoor schaalvergroting noodzakelijk is. Er liggen concrete voorstellen op tafel van de drie grote Vlaamse mediabedrijven VUM (uitgever van onder meer De Standaard), De Persgroep (Het Laatste Nieuws en De Morgen) en Roularta (onder meer het weekblad Knack). (ANP)

Mobiele portemonnee gevaar voor bank
De inkomsten uit het betalingsverkeer bij banken komt steeds meer onder druk te staan. Concurrenten die electronische transacties verrichten, dreigen de banken omzet af te snoepen. Vooral de internetproviders en telecommunicatiebedrijven komen sterk op. Gevaarlijkste wapen dat de traditionele banken bedreigt, is de mobiele telefoon die verder ontwikkeld kan worden tot een mobiele portemonnee, zo schrijft de Boston Consultancy Group. In het rapport Global Banking 2000 van het advieskantoor staat dat de banken over acht jaar een derde van hun internationale betalingen kunnen verliezen. De nieuwe concurrenten hebben het voordeel niet alleen goedkoop te werken, maar ook sneller de zaken af te handelen. De nieuwkomers kunnen op termijn een omzet van 150 miljard dollar (390 miljard gulden) uit financiële transacties binnenhalen. (ANP)

Internetten voor vast bedrag medio 2001
Internetten via de telefoon voor een vast bedrag is dichterbij gekomen. Dat is het gevolg van uitspraken van toezichthouder Opta in een geschil tussen KPN en het Amerikaanse telecombedrijf WorldCom. De 'telecomwaakhond' Opta heeft KPN opgedragen om binnen twee weken aan WorldCom een tarief voor te stellen waartegen het bedrijf capaciteit kan inkopen. Dat betekent dat WorldCom dan als eerste in Nederland internet via de telefoon kan aanbieden tegen een vast bedrag, dus zonder de 'gewraakte' telefoontikken, zonder daarmee een al te groot risico te lopen. Vooralsnog geldt dat alleen nog voor consumenten met een digitale aansluiting (ISDN). Maar die beperking vervalt na 1 juli 2001, zo heeft Opta bepaald. (ANP) NIPO vergelijkt hypotheeksites Bij het raadplegen van hypotheeksites baseren consumenten zich met name op de bekendheid en goede naam van de instelling. Dat blijkt uit een analyse van marktonderzoekbureau NIPO onder 140 huiseigenaren. Het bureau vergeleek de hypotheeksites van ABN Amro, Bank of Scotland, FBTO, Independer, Postbank en Rabobank. Consumenten vinden met name gebruikersvriendelijkheid en praktische informatie belangrijk. De sites moeten snel te openen zijn, een overmaat aan tekst en plaatjes is ongewenst. De consument gebruikt de surftocht als voorbereiding op een persoonlijk gesprek met een financieel adviseur. (Redactie Economie)

Internetbank voor hypotheken
Nederland heeft er een nieuwe internetbank bij, gespecialiseerd in hypotheken. Via de website http:/www.europeloan.com kunnen aanvragen worden ingediend bij de hypotheekverstrekker, die al actief is in Zweden, België en Duitsland. Belangrijke aandeelhouders van Europeloan zijn ABN Amro-dochter Bouwfonds Nederlandse Gemeenten en de Vlaamse investeringsmaatschappij GIMV. Europeloan, dat in september 1999 is opgericht, wil de expansie in Europa snel voortzetten. Eind dit jaar is de start in Finland voorzien, volgend jaar volgen Frankrijk, Spanje, Noorwegen en Oostenrijk. (ANP)

Wolters Kluwer praat met Atos Origin
Uitgever Wolters Kluwer praat met de Franse automatiseerder Atos Origin over uitbreiding van hun samenwerking. Een woordvoerder van het uitgeversbedrijf heeft dat gisteren bevestigd. Mogelijk wordt Atos Origin een van de twee technologiepartners die Wolters Kluwer zoekt voor het waarmaken van zijn internetambities. Atos Origin is eerder dit jaar ontstaan uit een fusie tussen het Franse Atos en Philips-dochter Origin. Het nieuwe bedrijf verzorgt al een transportverhandelingssysteem op internet (Teleroute) voor Wolters Kluwer. (ANP)

Tie diep in rode cijfers
Softwarebedrijf Tie Holding heeft over het op 30 september geëindigde boekjaar een verlies geleden van 12,5 miljoen euro. Dat is meer dan de omzet van het bedrijf, die bijna verdubbelde tot 9,1 miljoen euro (20 miljoen gulden). Tie verwacht het lopende jaar operationeel winst te boeken. Wel voorziet het grote uitgaven voor onder meer onderzoek en ontwikkeling. (ANP)


Charlie's Angels, de ultrastoere tv-sterren uit de jaren zeventig, zijn terug in de bioscoop. In de remake van regisseur John Woo hebben Drew Barrymore (Scream, Wedding Singer) en Cameron Diaz de plaats ingenomen van de oorspronkelijke 'Angels' Farah Fawcett en Cheryll Ladd. De film, met Lucy Liu (Ally McBeal) als derde engel, is in Amerika een grote hit. In ruim twee weken bracht hij al meer dan 90 miljoen dollar op.
(www.charliesangels.com)

NRC Webpagina's
22 NOVEMBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad