U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Servische Ministerie van Informatie

Joegoslavische Ministerie van Informatie

Ministerie van Defensie

NAVO


Eerste contact met Nederlanders

Viertal in Belgrado maand langer vast

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 15 AUG. De hechtenis van de vier Nederlanders die in Belgrado vastzitten, is met een maand verlengd. De Nederlandse zaakgelastigde K. Klompenhouwer heeft vanmorgen voor het eerst een gesprek kunnen voeren met de vier. Zij zitten vast op verdenking van plannen voor moord op de Joegoslavische president Milosevic.

Het gesprek van de zaakgelastigde met de vier was bij het ter perse gaan van deze krant nog niet afgelopen. De mededeling over de verlengde hechtenis kwam vanochtend van de Joegoslavische advocaat, Z. Jovanovic. Jovanovic meldde voorts dat de vier al in het weekeinde zijn voorgeleid aan de rechter-commissaris in Belgrado. De advocaat zelf mocht daarbij niet aanwezig zijn. "Dat is vreemd", aldus Jovanovic.

Het is nog altijd niet duidelijk hoe de aanklacht luidt tegen de vier mannen, die in juli aan de grens met Montenegro werden opgepakt. Volgens Jovanovic zou het kunnen gaan om een beschuldiging van terrorisme of andere misdrijven. De rechter-commissaris zal nu naar verwachting getuigen horen alvorens te besluiten of hij zal doorgaan met vervolging of niet. Het is niet duidelijk wanneer hij daarmee gereed zal zijn.

Klompenhouwer sprak gisteren voor het eerst direct met de Joegoslavische minister van Justitie, Jankovic. Daarbij kreeg hij te horen dat hij de vier vanmorgen eindelijk mocht bezoeken.

Westerse diplomaten hebben steeds gezegd dat het volgens hen om avonturiers gaat en niet om professionele agenten die een serieuze aanslag op Milosevic hadden beraamd, zoals de Joegoslavische autoriteiten stellen. Veel waarnemers leggen ook een verband tussen de affaire en de Joegoslavische verkiezingen, die op 23 september worden gehouden.

Minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) liet gisteren in een schriftelijke verklaring weten dat hij de toezegging van de Joegoslavische regering verwelkomde. Hij hekelde echter het feit dat het zo lang duurde voor Belgrado het Nederlandse verzoek honoreerde. "Ik constateer dat het veel te lang heeft geduurd voordat we die toegang kregen", aldus Van Aartsen. "Dat is onacceptabel en niet overeenkomstig de internationale verplichtingen van Joegoslavië. De Joegoslavische televisie presenteerde eind juli beelden van de vier mannen, waarbij een van hen verklaarde dat hij en zijn metgezellen van plan waren geweest om president Milosevic zo mogelijk te ontvoeren en in een ski-box uit Joegoslavië te ontvoeren. Eventueel zouden ze het hoofd van het Joegoslavische staatshoofd naar Nederland hebben willen sturen. De mannen zouden ook bewapend zijn geweest.


Zie ook:

'Vier van Belgrado' veroordeeld (8 augustus 2000)
Een mislukte 'survivalvakantie' (8 augustus 2000)
Milosevic op verkiezingscampagne (4 augustus 2000)
Joegoslavische zaakgelastigde op het matje (2 augustus 2000)
Joegoslavië was goed bevallen als vakantieland (2 augustus 2000)
Den Haag eist uitleg Belgrado (1 augustus 2000)
Bizar complot als beproefd recept (1 augustus 2000)

NRC Webpagina's
15 AUGUSTUS 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad