U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Gemeente Den Haag

Profiel Tunnels

Profiel Infrastructuur

Haagse Tramvrienden


Door bouwprojecten

Scheuren in binnenstad Den Haag

Door onze redacteuren HARM VAN DEN BERG en EGBERT KALSE
DEN HAAG, 22 JULI. In de Haagse binnenstad zijn op meer plekken dan tot nu toe bekend was problemen ontstaan door de aanleg van de tramtunnel en andere grote bouwprojecten.

De gemeente en de opdrachtgevers voor de bouw ontkennen deze relatie of geven de verzekering dat extra voorzieningen afdoende hebben gewerkt.

Een appartementencomplex aan de Oranjebuitensingel is onlangs 'losgescheurd' van het hoofdgebouw. De scheuren en verzakkingen zijn hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door de bouw van de ernaast gelegen Hoftoren, die het hoogste gebouw van Den Haag moet worden. Inderhaast geplaatste damwanden hebben het complex iets teruggedrukt, waardoor evacuatie van de bewoners kon worden voorkomen.

De bewoners hebben inmiddels via hun advocaat opdrachtgever ING Vastgoed en het bouwbedrijf aansprakelijk gesteld voor de huidige en de mogelijke vervolgschade. ING zegt dat er geen problemen zijn, noch met de bouw van de toren, noch met de omwonenden. De gemeente was nog niet op de hoogte van de problemen aan de Oranjebuitensingel.

Enkele weken geleden werden 'haarscheurtjes' geconstateerd in de kolommen en balken van het in 1995 gebouwde stadhuis. Vragen aan het college van B & W hierover zijn vooralsnog onbeantwoord gebleven. De gemeente wijt de scheurtjes in het nieuwe stadhuis aan "een te strakke constructie" en houdt staande dat ze niets te maken hebben met de aanleg van de naastgelegen tramtunnel. Enkele partijen in de Haagse gemeenteraad hebben daar hun twijfels over.

Bij het ministerie van Defensie zijn controleurs van de gemeente continu aan het meten, in verband met het recente lek in de tramtunnel. Bij een eerder lek twee jaar geleden bleek er zand onder de atoomkelder van het ministerie vandaan te zijn gezogen.


Zie ook:

Van tramtunnel naar zwemtunnel (6 juli 2000)
Risico's lekkende tramtunnel genegeerd (7 december 1999)
Lek Haagse tunnel niet verzekerd (8 september 1999)
'Blunders' bij Haagse tramtunnel (5 juni 1998)

NRC Webpagina's
22 JULI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad