U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  E C O N O M I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Endemol

Cahier Telefónica


'Balans' bij Endemol

Top ziet vrijwillig af van opties

Door een onzer redacteuren
AALSMEER, 15 JULI. Drie bestuurders van mediaconcern Endemol hebben vrijwillig afgezien van het incasseren van ongeveer 75 miljoen gulden aan optiewinsten. Dat is iets minder dan de helft van het bedrag waar ze recht op hadden.

"Ze hebben een balans gezocht tussen directe uitbetaling van de optierechten en de bedoeling van het optieplan dat was ontworpen voor de lange termijn", zei president-commissaris B. Verwaayen van Endemol gisteren in een toelichting na afloop van een vergadering voor aandeelhouders van Endemol. De vergadering in Showbiz City in Aalsmeer was belegd om een toelichting te geven op het overnamebod van het Spaanse Telefónica dat loopt tot 25 juli.

Het vrijwillig afzien van optierechten door bestuurders is zeer ongebruikelijk. Bij optieplannen met een termijn van tien jaar, zoals bij Endemol, vervallen de restricties bij een overname van het bedrijf. Verwaayen - oud-KPN-bestuurder, nu bestuurder bij het Amerikaanse telecomconcern Lucent - erkende dat er in de Verenigde Staten honderden voorbeelden zijn van managers die wel al hun opties uitoefenen bij een overname. Zo wordt topman Shoemate van Bestfoods ruim 250 miljoen gulden rijker nu zijn bedrijf wordt overgenomen door het Nederlands-Britse Unilever.

"Kennelijk is het moeilijk te begrijpen dat mensen om de tafel gaan zitten en kijken wat redelijk is", zei Verwaayen. "Sommigen hebben de opvatting: 'we pakken wat we pakken kunnen'. Anderen hebben die opvatting niet. Het gaat hierbij om mensen die het pand niet armlastig hoeven te verlaten. Ze blijven bij Endemol en Telefónica werken en gaan ook in financieel opzicht een prikkelende toekomst tegemoet."

Bestuurder R. Hendriks die onder meer verantwoordelijk is voor de internetactiviteiten van Endemol oefende opties uit voor ongeveer 70 miljoen gulden en is waarschijnlijk degene die het meest heeft laten lopen. Hij wilde gisteren niet vertellen waarom. "Dat gaat de buitenwereld niets aan" , zei Hendriks. Vast staat dat hij wordt opgenomen in de nieuwe optieregeling van Telefónica voor het 'creatieve en management talent' van Endemol. "Daar kijk ik met zeer grote belangstelling naar uit", zei Hendriks. Volgens het biedingsbericht van Telefonica heeft dat optieplan de eerste vier jaar een waarde van ongeveer 60 miljoen gulden per jaar.

Overigens heeft Endemol nog steeds geen nieuwe bestuursvoorzitter gevonden. De twee topmannen J. van den Ende en J. de Mol treden beiden terug.


Zie ook:

Raadselachtig sobere Endemol-miljonairs (14 juli 2000)

NRC Webpagina's
15 JULI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad